Els Ampe haalt uit naar Rutten: 'Nota van Magnette had zij meteen moeten afschieten'

Als Els Ampe (Open Vld) partijvoorzitter wordt, wil ze een federale regering vormen die geen nieuwe belastingen invoert. Dat heeft het Vlaams parlementslid gezegd in A La Carte. Ampe had ook kritiek op huidig partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. "De nota van Magnette had zij meteen moeten afschieten."

Els Ampe, Vlaams parlementslid uit Laken, neemt het in de voorzittersverkiezingen van haar partij op tegen burgemeester van Oostende Bart Tommelein. Volgens Ampe heeft de Open VLD-top te weinig geluisterd naar de basis van de partij.

Als Ampe partijvoorzitter wordt, wil ze met haar partij een andere koers varen. “Anders gaan we recht de muur in”, zei Ampe in de BRUZZ-radiostudio tijdens A La Carte.

Kritiek op Rutten

Ampe maakte haar kandidaatstelling bekend net nadat de informateursnota van Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) was gelekt. Die was te rechts voor de PS, voor N-VA was ze leefbaar. "Mossel noch vis", reageerde Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op de nota.

"Ik weet niet wat in haar hoofd heeft gespeeld om die uitspraak te doen, maar ik stel vast dat er een nota was van Magnette die veel belastingsverhogingen inhield", reageerde Ampe op de uitspraak van Rutten. "Die nota werd niet meteen afgeschoten en dat had Gwendolyn wel moeten doen." De nieuwe nota van Bouchez en Coens toont volgens Ampe aan dat de regeringsonderhandelingen wel de goede richting uitgaan.

'Belastingsstop en overheidsfinanciën opkuisen'

Op 26 maart wordt bekend wie de nieuwe voorzitter van Open VLD is. Als er tegen dan nog geen regering is en Ampe het haalt, zal ze meebeslissen over de coalitie. Paars-geel, paars-groen of Vivaldi? Daar wil Ampe nu nog geen uitspraken over doen.

"Ik ben vooral voor een coalitie van de koopkracht en een coalitie die een stop plaatst op de belastingen", aldus Ampe. "Mensen hebben al genoeg bijgedragen en het zijn altijd dezelfde die betalen. Zodra er een nota is die daarmee rekening houdt en die de overheidsfinanciën opkuist, kunnen we meedoen."

Senaat afschaffen

Concreet wil Ampe de Senaat afschaffen - een voorstel dat ook Magnette had opgenomen in zijn informateursnota - maar daarvoor is een herziening van de Grondwet nodig. Daar wil de kandidaat-voorzitter van Open VLD niet op wachten.

"We kunnen nu al de Senaat afslanken als eerste stap naar de afschaffing ervan", aldus Ampe nog. "Als we de Senaat enkel nog laten vergaderen over de Grondwet en bijzondere wetten, heeft de Senaat minder personeel nodig en kan een deel ervan in opzeg geplaatst worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?