Na loodvergiftiging nu ook schadelijke bacterie in Brusselse politiekazerne gevonden

Updated: 23-08-2019 - 08:33

Op de De Witte De Haelen kazerne van de federale politie in Etterbeek is een schadelijke bacterie gevonden in een douchecomplex. Het complex met zo’n 40 douches is gesloten. Niemand raakte voorlopig besmet. Het gaat over een van de politiekazernes die ook met loodvervuiling in de waterleidingen kampt. Eerder meldden wij dat het om de legionella-bacterie ging, maar dat blijkt niet te kloppen.

Niet alleen de hoge loodconcentraties in het kraantjeswater op de Brusselse federale politiekazernes stonden gisteren op de agenda bij het Hoog Overlegcomité waarbij politievakbonden, politietop, de Regie der Gebouwen en vertegenwoordigers van de federale regering aanwezig waren. Uit onderzoek kwam namelijk naar voren dat ook de enterococcus zich op de politiekazerne De Witte De Haelen bevindt.

Dat bijkomende onderzoek vond plaats in het kader van de hoge loodconcentraties die in juli waren ontdekt. Het loodgehalte bleek 13 keer hoger dan de Europese norm toelaat. Naar aanleiding van de resultaten van het bijkomende onderzoek besliste het Hoog Overlegcomité woensdag dat er onder andere waterfonteinen met flessen geplaatst zullen worden, dat de resultaten van wateranalyses worden aangebracht aan de ingang van onderzochte gebouwen en dat personeelsleden die in de betrokken gebouwen werken en dat wensen, een bloedafname mogen doen.

Halvering douchecapaciteit

Maar met de vondst van de schadelijke bacterie bleek er dus nog een extra gezondheidsgevaar aanwezig, zo wordt bevestigd aan BRUZZ. De bacterie werd ontdekt in het douchecomplex op de De Witte De Haelen kazerne, waar zo’n 2.000 politiemedewerkers gestationeerd zijn. “Het gaat om blok Q, waar zich zo’n 40 douches in bevinden”, zegt Marc Duplessis van ACOD politie. “Het gebouw is direct gesloten.”

Volgens Duplessis werden de douches niet veel meer gebruikt. “Het is een oud gebouw dat niet gerenoveerd werd.” Maar het verlies van 40 douches betekent minimaal een halvering van de douchecapaciteit op de kazerne. “Wanneer ik alle andere douches op de kazerne bij elkaar optel, kom ik nog niet aan 40. En dat terwijl toch veel politiemensen zich willen douchen na hun dienst.”

De Witte De Haelen kazerne
© Google maps
| De Witte De Haelen kazerne in Etterbeek.

Nieuwbouw

Momenteel zijn de douches dus gesloten, maar op termijn ziet Duplessis alleen in nieuwbouw een oplossing om de bacterie uit de kazerne te bannen. “Dat gebouw nog renoveren gaat meer kosten dan het gewoon platgooien en iets nieuws zetten”, aldus de vakbondsman.

Ook de problemen met de hoge loodconcentraties in de kazernes vragen om bouwwerkzaamheden. Die hoge loodconcentraties worden veroorzaakt door verouderde, loden leidingen. “De Regie der Gebouwen gaat kijken waar ze de prioriteiten gaat leggen voor de werken. In september verwachten we dat die inventaris gebeurd zal zijn en tegen eind van dit jaar verwachten we iets van de eerste werken te zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?