Radio Maendeleo geeft Congolezen een stem

De actieweek van 11.11.11 is volop bezig. Vijf 'Changemakers' moeten de actieweek van 11.11.11 een gezicht geven. Het zijn personen die, vaak in moeilijke omstandigheden, proberen om van de wereld een betere plek te maken. Bram verwelkomt Josse Abrahams van 11.11.11 en Thais Bagula, directeur en journalist van radio Maendeleo, in Zuid-Kivu in Kongo.

Samen met Radio Maendeleo, een radiostation in de provincie Zuid-Kivu in Congo, geeft Thaïs Bagula een stem aan lokale gemeenschappen en ngo’s. Zo wordt het volk aan de hand van politieke debatten geïnformeerd over de verkiezingen. Thaïs is de directeur van Radio Maendeleo, maar is eveneens zelf journalist bij de zender. Zijn programma ‘Vrede en Ontwikkeling’ analyseert en vergelijkt standpunten rond ieders rechten en verantwoordelijkheden.

Het succes van dit programma zorgde voor het algemeen succes van de zender. Radio Maendeleo, al sinds de beginjaren gesteund door 11.11.11, doet aan radio maken op een originele manier. Via zo’n honderd radioclubs geeft de zender het woord aan lokale gemeenschappen, ngo’s en mensenrechtenverdedigers. In deze clubs luisteren vrijwilligers samen met de bevolking naar uitzendingen van de radiozender, waarna ze over de besproken onderwerpen in dialoog gaan. Op die manier krijgen de journalisten van Radio Maendeleo eerlijke feedback en vaak ook toegang tot nieuwe kritische informatie.

Conflictpreventie

Een van de belangrijkste onderwerpen besproken tijdens de uitzendingen van Radio Maendeleo zijn de politieke ontwikkelingen in het land. In de verkiezingsperiode van december 2018 behandelde de zender, naast het klassieke politieke debat, ook praktische verkiezingsinformatie. Eveneens conflictpreventie is een onderwerp op de agenda van Thaïs en Radio Maendeleo; ze willen kost wat kost een herhaling van het Burundese scenario van massaal geweld vermijden in Congo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?