Tegenstanders gevangenis Haren bezetten Regie der Gebouwen

KVDP
© BRUZZ
25/03/2019

Vanuit het hoofdkwartier van de Regie der Gebouwen hebben een dertigtal activisten een radio-uitzending verzorgd over het gevangeniswezen. Ze protesteren zo tegen de komst van de gevangenis van Haren. "We doen dat hier omdat de Regie der Gebouwen bouwheer is van de gevangenis. Dat willen we op deze manier zichtbaar maken."

Van 12 tot 13 uur bezette een dertigtal activisten het hoofdkwartier van de Regie der Gebouwen om er via de Franstalige stadszender Radio Panik een radio-uitzending te maken over het gevangeniswezen. De politie was snel ter plaatste met de anti-criminaliteitsbrigade maar liet de uitzending doorgaan.

"We doen dat hier omdat de Regie der Gebouwen bouwheer is van de gevangenis van Haren. Dat willen we op deze manier zichtbaar maken", zegt activist Louis, "want mensen beseffen niet altijd dat de regie gevangenissen bouwt.”

De activisten klagen het Belgisch gevangeniswezen aan en protesteren tegen de komst van de 'megagevangenis’ in Haren. Bij de Raad van State lopen nog twee procedures tegen dat project. De auditeur van de Raad van State gaf een negatief advies voor de vergunningen.

Dinsdagochtend zullen de betrokken actoren in dit dossier zich voor de Raad van State kunnen uitspreken over het advies van de auditeur. Een uitspraak wordt eind deze week verwacht.

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Nieuwe gevangenis Haren, Gevangenis Haren, haren, Regie der Gebouwen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni