— Brussel kiest

Brussels Parlement

Van Achter: 'N-VA wil de grootste worden in Brussel'

N-VA heeft een duidelijke ambitie uitgesproken voor de gewestverkiezingen. De partij wil de grootste Nederlandstalige fractie worden in het Brussels parlement. Dat zei lijsttrekker Cieltje Van Achter in het BRUZZ-programma A la Carte.

“We willen meer zetels dan vandaag en we willen de grootste Nederlandstalige fractie worden,” antwoordde Van Achter op de vraag hoeveel zetels de partij ambieert bij de gewestverkiezingen in mei. De N-VA heeft vandaag 3 zetels in het Brussels parlement. De grootste fractie aan Nederlandstalige zijde is vandaag de Open VLD met 5 zetels.

“Als je de dingen wil veranderen moet je de grootste worden. Die verandering is nodig, want dezelfde partijen zijn vandaag al heel lang aan de macht,” aldus Van Achter. “De PS al sinds het ontstaan van het Gewest, SP.A al 25 jaar en iemand als Guy Vanhengel zit al 17 jaar op onze centen als minister van Financiën. Zo lang aan de macht zijn, dat is niet goed.”

Pottenkijkers

Van Achter toonde zich nog steeds verbolgen over de aankondiging van minister-president Rudi Vervoort (PS), dat hij desnoods het antiblokkeersysteem wil gebruiken tegen de N-VA. Dat systeem werd ooit in het leven geroepen om te vermijden dat het Vlaams Blok de Brusselse instellingen blokkeert. “Het gaat er volgens mij vooral over dat Vervoort geen pottenkijkers wil, de PS wil de potjes gedekt houden zoals bij Samusocial.”

De lijsttrekster voor de gewestverkiezingen gaf toe dat het kiessysteem de N-VA mogelijk parten zal spelen. De partij scoort immers goed in peilingen bij de hele Brusselse bevolking. Maar bij de gewestverkiezingen moeten kiezers wel eerst voor het Nederlandstalig kiescollege opteren om de Vlaamse partijen te vinden. Van Achter noemt het "een groot democratisch deficit dat je de partij waarop je wil stemmen niet vindt.”

Weg met de salariswagen

De leading lady van de Brussels N-VA liet ook nog weten dat haar partij wel degelijk van bedrijfswagens af wil. In het verleden was de partij daar niet altijd even duidelijk over. “Alleen moet je de mensen dan wel loon bij geven, want eigenlijk maken die voertuigen deel uit van het loonpakket.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?