Van den Brandt (Groen): 'We gaan met iedereen praten, ook met N-VA'

KVDP
© BRUZZ - Belga
27/05/2019
Updated: 27/05/2019 19.59u
Ook in:
en nl

Aan Vlaamse kant is Groen de grootste partij in het Brussels Parlement geworden. De ecologisten kunnen het initiatief nemen om een meerderheid te vinden. "N-VA is niet de meest evidente partner, maar we gaan met iedereen praten", zegt lijsttrekster Elke Van den Brandt in Brussel Kiest.

Met twee procent van de stemmen en een zetel minder dan Groen, is N-VA de tweede Vlaamse partij in het Brussels Parlement geworden. Maar de kans dat Groen een akkoord kan sluiten met de Vlaams-nationalisten lijkt onwaarschijnlijk.

Dat heeft niet alleen te maken met de coalitievorming aan Franstalige kant, waar Ecolo - dat een samenwerking met N-VA uitsluit - aan zet komt. "Los van Ecolo is N-VA niet de meest evidente partner voor Groen, omdat zij andere inhoudelijke keuzes maken. Zij hebben een andere visie op Brussel, een andere visie op mobiliteit", zegt lijsttrekster Elke Van den Brandt in de radiostudio van BRUZZ tijdens Brussel Kiest. Al sluit ze de N-VA niet helemaal uit. "We gaan met iedereen praten", klinkt het.

'Het kan snel gaan'

De logische coalitiepartners voor Groen lijken dan Open VLD en One.brussels te zijn, de derde en vierde aan Vlaamse kant, vooral wanneer een coalitie tussen PS, Ecolo en Défi aan Franstalige kant mogelijk is. "Dat lijkt nog voorbarig", aldus Van den Brandt. "Er is nog overleg nodig."

Groen laat niet in haar kaarten kijken, maar herhaalt wel nog eens wat haar speerpunten zijn: schone lucht, verkeersveiligheid en armoedebestrijding. "We moeten over inhoud praten en zien hoe de andere partijen daar naar kijken", aldus de lijsttrekster van Groen. "Als de neuzen in dezelfde richting staan, kan het snel gaan."

Elke Van den Brandt start dinsdag gesprekken met de andere partijen, met uitzondering van Vlaams Belang. Van den Brandt zal de andere partijen zien van groot naar klein: N-VA, Open Vld, one.brussels-sp.a, CD&V, Agora en PVDA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel Kiest 2019: Brussels parlement , Ecolo-Groen , Groen , Brussels Parlement , Elke Van den Brandt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni