— Brussel kiest in jouw gemeente

Brussel-Stad

Close: ‘Federaal plan voor transitmigranten werkt niet’

Bekijk ook de afspeellijst: Brussel Kiest 2018

“Het federaal plan komt neer op minder migranten op Vlaamse parkings en meer in het Maximiliaanpark.” Dat zei Brussels burgemeester Philippe Close (PS) in ons radioprogramma Brussel Kiest, als reactie op het schietincident in het Maximiliaanpark. “Met minister Jan Jambon (N-VA) kan ik praten, maar staatssecretaris Theo Francken (N-VA) zit meer op Twitter dan in zijn kantoor”, alsnog Close.

De Brusselse burgemeester kwam bij BRUZZ terug op het incident in het Maximiliaanpark van maandagochtend, waarbij een migrant werd neergeschoten nadat hij een politieagent met een mes had verwond. Hij nam het eerst op voor het opvangcentrum in Haren waar transitmigranten terecht kunnen. “Zonder Porte D’Ulysse (het opvangcentrum, red.) zou de situatie in het Maximiliaanpark nog veel slechter zijn. Er slapen elke nacht vier- tot zeshonderd mensen in Haren, die anders in het park zouden blijven.”

De burgemeester doet naar eigen zeggen alles om de situatie in het Maximiliaanpark onder controle te krijgen. “De sociale diensten en politiediensten doen er alles aan, al blijft het heel moeilijk. Maar we moeten vooral met de federale overheid tot een oplossing komen.” Die federale overheid stelde enkele dagen geleden een negenpuntenplan voor om de problematiek van transitmigranten aan te pakken, maar volgens de Brusselse burgemeester werkt dat plan niet.

“Het is heel duidelijk voor mij: dat plan komt neer op minder migranten op Vlaamse parkings, maar meer in het Maximiliaanpark”. Close verwijst daarmee onder meer naar het feit dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) migranten zonder verblijfspapieren uit het gesloten centrum van Steenokkerzeel vrijliet om er andere transitmigranten in op te vangen. Ook de verantwoordelijke voor het opvangcentrum voor transmigranten in Haren, Mehdi Kassou, zei na het incident van maandagochtend dat de overheid ‘agressieve migranten’ naar het Maximiliaanpark brengt.

Close wijst het nieuwe plan dus af, maar wil wel blijven overleggen met de federale regering. “De oplossing is méér samenwerking tussen de verschillende niveau’s. Ik sta altijd open voor elke vergadering die kan helpen. Met meneer Jambon kan ik ook praten en samenwerken, ook al is hij van de N-VA en ik van de PS. Maar er is een probleem met staatssecretaris Theo Francken, ja. Hij zit meer op Twitter en Facebook dan in zijn kantoor.”

Later vandaag kan je het hele interview met Brussels burgemeester Philippe Close (PS) bekijken op BRUZZ.be en BRUZZ TV.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?