De Brusselse regering heeft donderdagochtend beslist voortaan de besluiten van de Brusselse regering te publiceren. Zo zal de Brusselse bevolking en de pers inzage kunnen krijgen in de genomen beslissingen van de regering. Onze redactie en de oppositie drongen daar de voorbije weken sterk op aan.

In de krant van 11 januari van dit jaar klaagde BRUZZ het gebrek aan transparantie bij de Brusselse regering aan. Zo is het voor parlement of journalisten onmogelijk om de regeringsbeslissingen te controleren. In tegenstelling tot de Vlaamse en federale regering, publiceren zij die niet. Verschillende politici van de oppositie, maar ook platforms zoals Cumuleo en Transparencia getuigden over het gebrek aan transparantie.

Gevraagd om een reactie, bleef het kabinet minister-president Vervoort aanvankelijk het antwoord schuldig. Na een nieuw kritisch artikel liet Vervoort uiteindelijk weten dat hij zou onderzoeken hoe de regering transparanter kon werken.

Vandaag zat de Brusselse regering samen en werd er beslist om gehoor te geven aan de roep naar transparantie van oppositie en media. Dat bevestigde minister-president Vervoort na afloop van de persconferentie over het Gewestelijk Veiligheidsplan aan onze redactie. De beslissingen van de Brusselse regering - enkel dus de goedgekeurde en uit te voeren beslissingen - zullen voortaan openbaar gemaakt worden, voor burgers en pers.

De beslissingen zouden al vanaf volgende week moeten openbaar gemaakt worden, zei de minister-president nog. Ze zullen te raadplegen zijn op de website van de Brusselse regering be.brussels, het doel is om ze de dag van de ministerraad zelf nog te publiceren. De agenda van de ministerraad wordt (nog) niet op voorhand vrijgegeven.

Het volledige dossier over de transparantie van de Brusselse regering kan je hier herlezen.

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni