Luchthavengemeenschap doet ronde langs kabinetten

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 17/02/2017

De coalitie #keepourairportjobs, die vakbonden en belangenverenigingen op Brussels Airport bundelt, maakt vrijdagochtend een tocht langs de kabinetten van minister-presidenten Bourgeois en Vervoort, en dat van premier Michel. “We willen dat het politiek gekrakeel rond de geluidsnormen stopt”, klinkt het.

De delegatie, die bestaat uit zo’n 60 personen, vertrok vanuit Brussels Airport naar de kabinetten van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA), zijn Brusselse ambtsgenoot Rudi Vervoort (PS), en premier Charles Michel (MR). De politici krijgen een brief, en een symbolische postkaart met het aantal ingevulde petities.

Het probleem is intussen bekend: de Brusselse regering heeft al jarenlang geluidsnormen die strenger zijn dan die van de federale regering en Belgocontrol. Overschrijdingen werden tot nu toe getolereerd, maar vanaf 22 februari staat Brussel dat niet meer toe, waardoor boetes voor luchtvaartmaatschappijen zullen vervijfvoudigen.

“We willen vooral dat het politieke gekrakeel stopt: los van wie wat gezegd of gedaan heeft, is het niet de manier om tot een gedragen oplossing te komen”, zegt Kasper Demol van Voka. Voorlopig ziet het er niet naar uit dat het gekibbel eindigt, want donderdag en vrijdag bleven de Vlaamse en Brusselse regering openlijk ruziën over de Brusselse geluidsnormen.

Belangenconflict
“We hopen dat er een nieuw belangenconflict komt om tijd te kopen: dan kan er rond de tafel gezeten worden en een goede oplossing gezocht worden, die een evenwicht vindt tussen economie en leefbaarheid”, vervolgt Demol. Bourgeois liet eerder al verstaan dat de Vlaamse regering van plan is om opnieuw een belangenconflict in te roepen. Het eerste belangenconflict zorgde ervoor dat de Brusselse maatregel pas op 22 februari ingaat, in plaats van 1 januari.

Voka pleit voor een stabiel juridisch kader: daarvoor moet de federale overheid snel werk maken van een nieuwe vliegwet. “Het is later dan vijf voor twaalf. De bezorgdheid is heel groot”, aldus Demol.

De actie #keepourairportjobs wordt door heel wat organisaties ondersteund: de vakbonden ABVV, ACLVB en ACV, Air Cargo Belgium, Airline Associations en Voka.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.