‘Docks Bruxsel maakt beloftes niet waar’

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 19/10/2016

Donderdag opent het nieuwe shoppingcentrum Docks. Maar de helft van de winkels in het gloednieuwe winkelcentrum Docks Bruxsel zijn kledingwinkels, en er zijn minder vrije tijdsvoorzieningen dan beloofd. Dat zeggen een hele resem middenstands- en leefmilieuorganisaties. "Brussel is straks gewoon een gedateerd shoppingcenter rijker."

De organisaties hebben zich verenigd in het Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling.

Het winkelcentrum aan Van Praet opent donderdag de deuren. Maar nogal wat verenigingen zijn niet te spreken over het winkelaanbod. “De selectie van winkels is strijdig met de wil van de Brusselse regering die in december 2011 besloot dat het commercieel aanbod van dit project niet concurrentieel, maar eerder complementair moest zijn aan het aanbod in de bestaande handelscentra”, klinkt het in een gezamenlijk persbericht. Van de grote gespecialiseerde handelszaken die Docks beloofde, is volgens het Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling niets in huis gekomen.

“De helft van de 90 winkels in Docks zijn kledingwinkels, die we bijna overal in België kunnen terugvinden”, aldus het Platform. “De grote beloftes over flagshipstores en nieuwe merken worden niet waargemaakt.” Docks positioneerde zich van bij het begin als anders dan een gewoon shoppingcenter. Volgens het Platform zijn dat loze woorden gebleken. "Ook van de “Espace créateurs » en de « Belgian Corner » is er nog geen spoor, evenmin van de voorziene ruimte voor stedelijke industriële activiteiten."

De Brusselse regering wordt opgeroepen om de engagementen van Docks nauwlettend in de gaten te houden.

De verenigingen maken zich ook zorgen over de mobiliteit. Docks beloofde er binnen afzienbare tijd voor te zorgen dat de helft van alle bezoekers met het openbaar vervoer zullen komen. Maar volgens het Platform zal Docks leiden tot meer autoverplaatsingen.

Het Platform voor Duurzame Economische Ontwikkeling omvat UCM, Unizo, Inter-Environment Bruxelles, Bond Beter Leefmilieu, Bral, ACV en Beweging.net.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?