Docks bijna open: ‘We zijn zelfs met de boot bereikbaar’

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 31/08/2016

Aan het kanaal in het noorden van Brussel verrijst een nieuw gebouw. Dat indrukwekkende complex aan de Van Praetbrug, een investering van maar liefst 210 miljoen euro, herbergt vanaf 20 oktober shoppingcentrum Docks Bruxsel. Daarmee wint het dus met voorsprong de race van concurrenten Uplace en Neo. BRUZZ kreeg al een exclusieve rondleiding op de werf.

Wie Docks vandaag bezoekt, zo’n twee maanden voor de opening, krijgt al snel een idee van de schaal van het project. Het is het eerste nieuwe winkelcentrum in Brussel in meer dan dertig jaar tijd, en het is enorm. De enormiteit valt al op tijdens de rit ernaartoe: de omgeving van de werf staat vol geparkeerd met bestelwagens, vaak met Poolse of Roemeense nummerplaat.

De cijfers over het winkelparadijs doen inderdaad duizelen. Maar liefst 1.000 arbeiders werken elke dag om het gebouw op tijd af te krijgen. Voorlopig is het dus nog een stoffige bedoening met heel wat ‘peinture fraîche’-bordjes. Maar binnenkort goed voor circa 45.000 vierkante meter winkelruimte. In de parking – nog niet helemaal af – is plaats voor 1.700 voertuigen. Naast de winkels komt er ook een bioscoop met acht zalen, de eerste cinema van filmverdeler Belga, de grootste distributeur van het land. En op het dak: een feestzaal met plaats voor 1.500 mensen.

Het gebouw lijkt dus onaf, maar dat is schijn. Momenteel legt dat leger arbeiders de allerlaatste hand aan het gebouw én de winkels. Het gaat nu nog om afwerking en winkelinrichting. De ene winkel staat daar al verder mee dan de andere. Bij JBC ligt het parket er bijvoorbeeld al, in andere ruimtes wordt nog volop chape gelegd.

“We hebben een echte evenwichtige mix van winkels: ketens en zelfstandigen,” zegt Olivier Weets van bouwpromotor Equilis. “Je komt bijvoorbeeld ’s ochtends naar Docks om te ontbijten aan het centraal plein, overdag kun je wat shoppen, en later dineren en naar de film gaan. En er is natuurlijk ook het indoor avonturenpark Koezio.”

Maar het zwaartepunt ligt duidelijk bij grote internationale ketens, dat is te zien aan de briefjes die aan elke stoffige etalage hangen. McDonald’s, bakkerijketen Paul, kledingketens Zara of SuperDry, Media Markt. Die ketens hebben hun weg naar Docks goed gevonden: bijna alle winkelruimtes zijn al verhuurd.

Met de boot
En dat komt allemaal in een hypermodern gebouw, pocht Pascale Govers. Zij is de sales manager van het winkelcentrum. Een groot deel van de verluchting van het gebouw moet op een natuurlijke manier gebeuren, via het dak – en dus niet via airco. “En we gaan ook zonnepanelen plaatsen én een groendak. We zijn zonder twijfel het meest ecologische winkelcentrum van België.”

Ecologisch, dat wel, maar consumenten moeten ook heel wat kilometers afleggen om eerst bij Docks Bruxsel te raken. Tegenstanders vrezen een verkeersinfarct aan de drukke Van Praetbrug, maar Docks heeft al het nodige gedaan om bereikbaar te zijn, klinkt het bij Pascale Govers.

Aan de parking wordt nog hard gewerkt, maar ook in openbaar vervoer werd geld gepompt. Zo zijn er twee tramhaltes verplaatst, en er werden ook een fietstunnel en een zogeheten ‘ovonde’ aangelegd, een ovalen rotonde. “Allemaal op onze kosten trouwens. We hebben zelfs een eigen Villo-station gekocht van exploitant JCDecaux, voor 100.000 euro.”

Ze moet wel toegeven dat Docks Bruxsel hoopte op wat meer steun van het Brussels gewest voor de mobiliteit. “We zijn trouwens ook bereikbaar met de boot, want we liggen vlak aan het kanaal. Dat kunnen de meeste andere winkelcentra niet zeggen,” zegt Weets.

“50 procent van onze klanten zullen met het openbaar vervoer komen. Dat is echt een belangrijk doel voor ons.” Voor het fietsende personeel worden er alvast ook douches voorzien.

Laatkomers
En personeel zal er zijn: 2.000 mannen en vrouwen, die momenteel aangeworven worden samen met de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris. Goed nieuws voor de werkgelegenheid, of niet? Nieuwe shoppingcentra in en rond Brussel, de zelfstandigenorganisaties lusten ze rauw. Ze vrezen dat het stadscentrum zal doodbloeden door een overaanbod aan winkels. Inclusief banenverlies, wat de 2.000 extra jobs wel wat in perspectief zet.

“Luister, we hebben heel wat marktstudies gedaan, wij en anderen,” reageert Weets. “Er is een gebrek aan commerciële aantrekkingskracht in Brussel, het aanbod is te klein. Er zijn echt opportuniteiten voor nieuwe initiatieven.”

En dus richt Docks zich op alle Brusselaars – “iedereen, we zoeken niet specifiek naar rijke klanten” – en op Nederlandstaligen uit de Rand rond Brussel.

Daarmee bindt Docks al een deel van de klanten aan zich waar ook UPlace en NEO zich op richten. “Met het verschil natuurlijk dat wij het enige winkelcentrum zijn dat al bestaat. De andere twee hebben nog niet eens vergunningen,” besluit Weets fijntjes. Opening op 20 oktober.

Docks Bruxsel

In dit dossier vind je alles over het shoppingcentrum Docks Bruxsel, dat in november 2016 na een lange juridische strijd opende aan de Van Praetbrug in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?