Brussel Helpt

Hella is buddy bij vzw Straatverplegers: 'Gewoon geld geven is te gemakkelijk'

Bram Van de Velde
23/11/2023

Hella Beerten is buddy bij vzw Straatverplegers. Als vrijwilligster neemt ze een geherhuisveste patiënt mee op sleeptouw. "Een verrijking en een verademing."

Twee keer per maand spreekt Hella af met haar buddy. Hella is vrijwilligster bij de organisatie. Behalve verzorging op straat en herhuisvesting investeert de vzw ook in de toekomst van haar patiënten. Een terugval naar een leven op straat loert altijd om de hoek. Met het 'My Way'-project wil Straatverplegers patiënten terug laten aansluiten met de samenleving. Het buddysysteem, waar Hella deel van uitmaakt, hoort daarbij.

"Na een kennismakingsgesprek bij de organisatie zijn ze op zoek gegaan naar een patiënt waarmee ik overeenkwam", vertelt Hella. 'We gaan al eens samen een koffie drinken of naar de film. Bij onze laatste ontmoeting zijn we naar het Atomium gegaan." Als het over patiënten gaat is de nodige discretie geboden. Maar Hella is erg tevreden met haar 'match'. "De persoon met wie ik afspreek houdt van films. Hij is niet op zijn mond gevallen, en zevert en zwanst graag. Door zijn geschiedenis is hij ook veel directer in de omgang. Echt een verrijking en een verademing."

Hella komt uit een middenklasse gezin en heeft zelf nooit geldproblemen gekend. "Maar ik weet dat armoede een realiteit is voor sommige mensen. Ik heb genoeg geld en tijd om me hiervoor in te zetten." Bedelende mensen in Brussel, dat is intussen een vertrouwd gezicht. "Maar iemand een centje toestoppen, dat wil ik niet. Door geld te geven los je structureel niks op. Daarmee sus je vooral je geweten."

Zelf buddy worden bij Straatverplegers? Dat kan eenvoudig door je hier aan te melden.

Brussel Helpt 2023

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Dit jaar organiseren we de ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’ om geld in te zamelen voor vzw Straatverplegers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ radio , BRUZZ 24 , Samenleving , Brussel Helpt 2023 , straatverplegers , vzw Straatverplegers , Brussel Helpt , buddy , buddysysteem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni