Interview

Sarmila, stagiaire bij VZW Straatverplegers: 'Straat, verpleging en werk gegoogeld'

Bram Van de Velde
22/11/2023

Na twee stages in een ziekenhuis had studente verpleegkunde Sarmila Traversier zin in iets anders. Van de vzw Straatverplegers had ze nog nooit gehoord. Maar daar bracht Google verandering in. "Als individu kan je niet veel doen voor een dakloze. Maar als organisatie kan je zoveel betekenen."

Sarmila heeft er net een eerste ronde opzitten op straat als ze bij Bram aanschuift in de radiostudio. "Ik was in Merode om daar een dakloze vrouw te bezoeken. Ze zit altijd bij een bank. De buurt kent haar en dat geeft haar een gevoel van veiligheid.' Gewapend met een verplegingssetje en wat verse kleren, zoals een muts, handschoenen, kousen en onderbroeken, gaat Sarmila op pad. 'We doen wondzorg. We informeren mensen over persoonlijke verzorging. We slaan een babbeltje en geven wat mentale steun."

De straatverplegers proberen met zorg een relatie op te bouwen met straatbewoners. Wondverzorging is een manier om dat te doen. Maar even goed een tandenborstel aanreiken.

Het werk op straat vindt de verpleegster in spe een verademing. Tot voor kort had Sarmila nog nooit van de straatverplegers gehoord. In haar tweede jaar verpleegkunde deed ze stage in het psychiatrisch ziekenhuis van Brugmann, bij patiënten met een alcoholverslaving. "Daar kwam een dakloze man binnen onder begeleiding van een straathoekwerker. En ik dacht: dit is wat ik wil doen. Later die avond heb ik de termen 'straat', 'werk' en 'verpleging' gegoogeld."

Of de ellende van de straat niet blijft spoken in haar hoofd? "Ik ben erg empathisch, misschien wat té. Gelukkig kan ik bij mijn kotgenoten terecht om na een werkdag mijn hoofd leeg te maken."

Brussel Helpt 2023

Brussel Helpt is de jaarlijkse solidariteitsactie van BRUZZ. Dit jaar organiseren we de ‘De Grootste Spaghettislag ter Wereld’ om geld in te zamelen voor vzw Straatverplegers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni