Te snelle steps en fietsers in voetgangerszone: 'Sinds woensdag al 250 boetes uitgedeeld'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ radio

De politie is het aantal controleacties op te snelle steps en fietsers aan het opvoeren. Sinds afgelopen woensdag heeft de fietsbrigade van de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene in de voetgangerszone al 250 boetes uitgedeeld. "Waar we jaren terug ons nog grote zorgen maakten over de auto op die plaats als sterk vervoersmiddel, zien we dat sommige steps en fietsers nu die rol overnemen", zegt fietsflik David Stevens.

Wie jonger dan 16 is mag binnenkort ook geen elektrische step meer gebruiken. Je mag ook niet meer met twee op een step en je mag er niet meer mee op het voetpad rijden. In 2021 waren er ongeveer 1000 ongevallen met de elektrische steps. In 2019 waren dat er nog maar 50. De wetswijziging zal volgens David een positief effect hebben en dat aantal ongevallen terugdringen.

“Het was nodig die leeftijd naar 16 jaar te brengen want vanaf dan wordt geacht dat je verantwoordelijker bent in het verkeer,” legt David uit. “Jongeren minder dan 16 jaar kennen de gevaren van het vervoersmiddel niet genoeg.” Ook administratief maakt de leeftijdsgrens het gemakkelijker bij het geven van boetes.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?