Dealen met drugs (2): Brussel, hotspot voor chemseks

Bekijk ook de afspeellijst: Dealen met drugs
Updated: 28-09-2022 - 15:48

In deurportieken, metrogangen en parkeergarages; steeds vaker word je er geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. In het centrum moet een gebruikersruimte de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik. BRUZZ brengt de drugproblematiek in kaart. Dealen met Drugs, vanaf maandag 26 september op alle BRUZZ-kanalen.

Waar drugs als cannabis en crack vaak in de openbare ruimte gekocht en gebruikt worden, zijn er in Brussel ook drugs die bijna uitsluitend in de privésfeer opduiken. Zoals bijvoorbeeld crystal meth, een drug die voornamelijk gebruikt wordt bij chemseks, het gebruik van drugs met de intentie om seks te hebben. Het is een praktijk die voornamelijk onder homoseksuele mannen aan populariteit wint. Intenser en langduriger genot is het doel, maar ook hier kunnen drugs destructieve gevolgen hebben.

“In het begin was het heel gecontroleerd, tot een van mijn eerste relaties mislukt was. Ik verloor de controle, mijn job en vervolgens mijn woonst,” getuigt Daniel. “Ik heb dan een tijd op straat geleefd, maar had wel altijd drugs. Die helpen ook op dat moment, want ze stillen je honger en doen je goed voelen.”

Naast crystal meth worden voor chemseks ook andere drugs gebruikt. Die zijn niet allemaal illegaal, omdat sommige chemische structuren niet opgenomen zijn in de drugswetgeving. Wat de drugs die voor chemseks gebruikt worden doorgaans wel gemeen hebben is dat ze online besteld en aan huis geleverd worden. "Je moet zelfs niet naar een dealer gaan. Het is veel te gemakkelijk.”

Tim Devriese heeft een queer podcast en praat met Melina over het fenomeen 'chemseks'. "Het is niet noodzakelijk problematisch, maar het wordt wel een probleem wanneer seks en drugs je leven gaan bepalen."

Dealen met drugs

Steeds vaker word je in het straatbeeld geconfronteerd met mensen die harddrugs gebruiken. Een gebruikersruimte moet de overlast helpen beperken. Maar Brussel worstelt met het toenemend druggebruik.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?