Coenye over noodplan voor zorg: 'Moeten nog niet kiezen tussen patiënten'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 11 januari 2022

Als de omikrongolf nog erger wordt krijgen coronapatiënten mogelijk geen voorrang meer. Dat zou gebeuren in een zogeheten fase 3, staat in een noodplan van de FOD Volksgezondheid. Kenneth Coenye, medisch directeur van de Kliniek Sint-Jan, stelt gerust op BRUZZ Radio. Sinds de start van de coronapandemie heeft een dergelijke fase zich nog niet voorgedaan.

"We zijn nog helemaal niet in fase 3. We zijn zelfs nooit in fase 3 geweest sinds maart 2020," stelt Coenye gerust. "Fase 3 zegt dat men moet kijken naar de overlevingskansen van de patiënt op het moment dat hij gepresenteerd wordt aan het ziekenhuis."

Bij de Kliniek Sint-Jan kunnen ze inmiddels relatief goed voorspellen wie een grotere overlevingskans heeft en wie een groter risico op overlijden. Dat komt omdat ze er reeds twee jaar ervaring hebben met covidpatiënten. "In deze fase staat dat we moeten kiezen welke patiënt eventueel naar huis kan onder begeleiding van de huisarts of met palliatieve ondersteuning."

Of Coenye tevreden is met het noodplan? "De noodplannen liggen al meer dan een jaar klaar. Het zal natuurlijk een bijkomende morele inspanning vragen, want we zijn in onze maatschappij niet gewoon om te moeten kiezen tussen patiënten. Er zijn altijd voldoende middelen geweest om gezondheidszorg aan te bieden. We hopen dat dat zo kan blijven, maar we zijn niet geformatteerd om te kiezen. Ikzelf en mijn collega's gaan er alles aan blijven doen om zoveel mogelijk patiënten de meest optimale zorgen te bieden."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?