Staatssecretaris De Moor na evacuatie Paleizenstraat: 'Niet het einde van de opvangcrisis'

© BRUZZ
14/02/2023

Het kraakpand in de Schaarbeekse Paleizenstraat werd vandaag ontruimd, maar dat betekent nog niet het einde van de opvangcrisis. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V).

Fedasil is al enkele weken bezig met het begeleiden van de asielzoekers in de Paleizenstraat naar opvangplaatsen binnen het eigen netwerk. Dat lukte aanvankelijk maar met mondjesmaat, maar van eind december tot en met gisteren werden al 750 asielzoekers die in de Paleizenstraat verbleven ondergebracht in het Fedasil-netwerk.

"We hebben de voorbije weken veel extra capaciteit gecreëerd in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, waardoor we onze aanpak konden versnellen," zegt De Moor aan BRUZZ. "We zullen plaatsen blijven creëren."

Vandaag werden de bewoners van het kraakpand geëvacueerd. In totaal ontfermde de GGC zich vandaag over 250 bewoners, tenminste volgens de voorlopige cijfers. "De operatie loopt nog volop," aldus De Moor. "Zij worden naar noodopvangcentra van het Brussels Gewest gebracht. Vervolgens zullen ze stapsgewijs, als ze nog een lopende asielprocedure hebben, naar Fedasil overgebracht worden."

Wel bleef een grote groep asielzoekers nog achter op het voetpad in de Paleizenstraat. Voor hen was er geen capaciteit meer en waar zij nu heen moeten, is onduidelijk, maar in de Paleizenstraat zullen ze alleszins niet kunnen blijven.

De Moor: "Morgen zal de politie het gebouw volledig leegmaken en afsluiten, zodat we een einde maken aan de situatie daar. Dat is niet het einde van de opvangcrisis. De komende maanden zullen we nieuwe opvancentra creëren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni