Standbeeld Mercator heel even omgedoopt tot 'Mercator de Hersteller'

Lilith Geeraerts, PJS
© BRUZZ
15/10/2019

In het Kleine Zavelpark in Brussel hebben "repareer-het-zelvers" geprobeerd het standbeeld van Mercator om te vormen tot "Mercator de Hersteller". Geprobeerd, want de parkwachters grepen al snel in. De actie staat in het teken van de International Repair Day en vraagt meer aandacht en een betere omkadering voor herstellers.

Met de ludieke actie, waarbij ze het standbeeld van Mercator wilden uitrusten met een nieuw naamplaatje en verschillende gereedschapstools, willen ze Repair Café-vrijwilligers, "repareer-het-zelvers" en ook professionele herstellers een hart onder de riem steken.

"We vragen investeringen in een echte herstelsector en een beleid dat herstellen makkelijker maakt, onder andere door aan producenten regels op te leggen waardoor toestellen makkelijk uit elkaar te halen zijn. In de Répair Cafés merken we dat stukken die kapot gaan diep in de toestellen verborgen zitten en moeilijk te bereiken zijn. Maar ook wisselstukken zijn vaak moeilijk te verkrijgen en de loonkosten voor reparaties liggen te hoog", zegt Rosalie Heens van Netwerk Bewust Verbruiken.

De actie is een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken vzw, Repair&Share vzw, Repair Together vzw, MAAKbar Leuven en The European Environmental Bureau. In Leuven en Luik worden gelijkaardige acties uitgevoerd. Daar werden de standbeelden van "Fonske de Hersteller" en "Simenon le Réparateur" in het leven geroepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Samenleving, mercator, kleine zavel, Internatinoal Repair Day, repair café, doe-het-zelf, Netwerk Bewust Verbruiken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni