Circulatieplan van start: stadsdiensten leggen laatste hand, stewards informeren

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 16 augustus 2022
Updated: 16-08-2022 - 10:35

Vandaag treedt het veelbesproken circulatieplan van de Stad Brussel in werking. Stadsdiensten zijn deze ochtend nog druk in de weer met de laatste voorbereidingswerken. Her en der staan stewards om automobilisten wegwijs te maken in de nieuwe verkeerssituatie.  

Bloembakken, die dit weekend al aan de kant van de weg stonden, krijgen vanochtend op tientallen locaties in de stad een definitieve plek. De groendienst plaatst ze bij wijze van verkeersfilter, zodat er geen auto’s meer door kunnen.

Verder is een twintigtal stewards, vaak studenten, op de been om automobilisten te sensibiliseren en te wijzen op gewijzigde verkeerssituaties. “Er zijn geen vaste stewards bij de stad, dus hebben we studenten aangeworven. Zij zijn deze ochtend gebriefd door de kabinetschef van Bart Dhondt (Brussels mobiliteitsschepen voor Groen),” vertelt Dhondts woordvoerder François Descamps.

20220816_GOOD_MOVE_CIRCULATIEPLAN_STEWARDS_VARKENSMARKT
© AM/BRUZZ
| Enkele stewards in de Léon Lepagestraat maken bestuurders wegwijs in de nieuwe verkeerssituatie rond de Varkensmarkt.

Zo staan er bijvoorbeeld enkele stewards in de Léon Lepagestraat, ter hoogte van Varkensmarkt, waar de rijrichting sinds vandaag is veranderd. Auto’s mogen vanuit de Léon Lepagestraat niet langer richting Varkensmarkt rijden.

Sommige bestuurders negeren de nieuwe verbodsborden nog en de stewards hebben niet de bevoegdheid om de betrokken automobilisten een halt toe te roepen. “Ze kunnen inderdaad geen wagens tegenhouden,” geeft Descamps toe, “maar we hebben de voorbije zes maanden volop gecommuniceerd en dat zullen we het komende half jaar blijven doen, ook vandaag delen onze stewards bijvoorbeeld flyers uit.”

'Gebruik Waze of Google Maps'

“De mensen zoeken hun weg. Ik raad iedereen aan om Waze of Google Maps te gebruiken, want die zijn up-to-date,” ondervond Descamps zelf, die vanochtend nog de test deed.

Verder verloopt de ochtend erg rustig, kon onze reporter ter plaatse vaststellen. Ook aan het Vrijheidsplein, waar enkele bloembakken onder het goedkeurend oog van de Brusselse fietsflikken werden geplaatst, verliep alles vlot. “De fietsbrigade van politie Brussel Hoofdstad-Elsene, kent als geen ander het nieuwe circulatieplan en is dus het best geplaatst om onze stadsarbeiders deze dag te begeleiden,” zegt François Descamps.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?