Van den Brandt: 'Hoe gaan Vlaanderen en Wallonië de files oplossen?'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 17 september 2019

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) blijft daadkrachtig over de Brusselse kilometerheffing. In A La Carte vertelde ze dinsdag dat ze nog niet bereid is om het overleg op te geven. “Wie in de file staat of uren moet wachten op een trein, heeft geen boodschap aan een communautair verhaal.”

De slimme kilometerheffing die in het Brusselse regeerakkoord staat ingeschreven, zorgde eind augustus voor enig protest uit Vlaanderen en Wallonië. Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) liet toen duidelijk verstaan dat Brussel eerst zou overleggen met de andere gewesten, maar indien nodig alleen verder zou gaan.

De minister blijft bij haar punt, zo herhaalde zij dinsdag in de BRUZZ-studio. “Ik ben nog niet bereid om de kilometerheffing op te geven", zei Van den Brandt. "Ik merk nog altijd bereidheid tot overleg en die wil ik aangaan. De filedruk heeft een impact op Brussel, maar het zijn evengoed mensen uit Vlaanderen en Wallonië die in de file staan.”

Stadstol

Intussen staat het Waals regeerakkoord wel op papier en daarin wordt niet gesproken over een slimme kilometerheffing. In Vlaanderen was het plan ook al van de baan nadat minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) er geen draagvlak voor zei te vinden.

“Brussel heeft niet de luxe om nog vijf jaar niets te doen”, antwoordde Van den Brandt op de vraag of Brussel desnoods een eigen stadstol zou invoeren. “De urgentie is hoog: de kwaliteit van de lucht is slecht en we verliezen uren in de files, dus we moeten naar oplossingen zoeken. Ik wil dan ook van Vlaanderen en Wallonië horen wat hun antwoorden zijn. Wie in de file staat of uren moet wachten op een trein of bus, heeft geen boodschap aan een communautair verhaal. Die wil gewoon een oplossing.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?