Kilometerheffing: 'Liever met de andere Gewesten, maar desnoods alleen'

PJS
© BRUZZ
28/08/2019
Updated: 28/08/2019 15.51u

"Wij blijven onze hand uitsteken naar de Vlaamse en Waalse regering." Zo kadert Brussels minister voor Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) haar uitspraak dat de Brusselse regering van plan is om een eigen kilometerheffing in te voeren, mocht er geen akkoord komen met de andere gewesten. Daarvoor krijgt ze bijval van haar Brusselse regeringspartners. "Dit dossier stelt het samenwerkingsfederalisme op de proef."

De slimme kilometerheffing op Brussels niveau houdt in dat een variabele belasting wordt ingevoerd op basis van het gebruik van de wagen. Automobilisten betalen dan een bedrag dat bepaald wordt op basis van de plek, het tijdstip en de milieukenmerken van de wagen. In Vlaanderen en Wallonië is er voorlopig nog geen sprake van zo'n slimme kilometerheffing.

De Brusselse mobiliteitsminister Van den Brandt geeft aan dat het de bedoeling is om de slimme kilometerheffing in te voeren over de gewestgrenzen heen. "Een slimme kilometerheffing met alle gewesten is de beste optie. Het is een instrument dat in andere grote steden al heeft aangetoond dat het zorgt voor minder files en schonere lucht."

Eerder zei Van den Brandt nog dat de Brusselse regering zelf stappen zou ondernemen als er geen akkoord komt met de Vlaamse en de Waalse regering. Dat zou dan inhouden dat Vlaamse pendelaars mogelijk twee keer moeten betalen. Van den Brandt nuanceert: "Het is nog te vroeg om te zeggen dat er geen akkoord kan komen. Wij zullen onze hand blijven uitreiken naar de Vlaamse en de Waalse regering om samen die slimme kilometerheffing uit te werken."

Steun van regering

Ondertussen krijgt Van den Brandt wel enige bijval van de andere regeringspartijen, waaronder Défi en PS. Eerder had regeringspartner Open VLD Van den Brandt teruggefloten bij monde van Sven Gatz.

Voor Brussels parlementslid Emmanuel De Bock (Défi) komt het er in de eerste plaats op aan om een oplossing met de drie gewesten te vinden. "Dit dossier stelt het samenwerkingsfederalisme op de proef", zegt hij aan Belga. "We zullen zien of de gewesten voldoende rijp en verantwoordelijk zijn om een dossier op te lossen dat sinds 20 jaar aan het rotten is. Daarom de uitval van Van den Brandt. Ze waarschuwt: indien sommigen het idee laten varen of minder ambitieus zijn, zullen we alleen verdergaan."

De stadstol zal er volgens De Bock ook niet meteen zijn. De eerste helft van de legislatuur zal naar het uitwerken van het project en het overleg gaan. Vanaf de tweede helft kan de uitrol starten, "in elk geval voor eind 2024".

PS-fractieleider Ridouane Chahid wijst er dan weer op dat de hervorming van de verkeersbelasting letterlijk in het regeerakkoord staat. "Wat is er mis mee om te zeggen dat Brussel niet kan wachten omdat het gewest ernstige problemen kent inzake verkeerscongestie en vervuiling?", vraagt hij zich af. Door vooruit te willen gaan, schrijft Van den Brandt zich in het regeerakkoord in. "Indien men altijd zegt dat het voorbarig is, kan het dossier nooit vooruitgaan", aldus Chahid. Volgens hem moeten zowel Van den Brandt als Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Financiën, snel contact zoeken met de twee andere gewesten.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert diplomatisch: "In de regeerverklaring staan bepaalde principes ingeschreven. Nu komt het erop aan dat iedereen de tijd neemt om zich in zijn bevoegdheden in te werken en samen concrete en geloofwaardige antwoorden te bieden om de ecofiscaliteit te verbeteren. Het lijdt geen twijfel dat elk lid van de regering zich in deze dynamiek inschrijft."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Brussel-Stad , Mobiliteit , Elke Van den Brandt , Jan De Brabanter , BECI , Brussel Mobiliteit , kilometerheffing , slimme kilometerheffing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni