Einde van straatprostitutie in de Alhambrawijk lijkt in zicht: 'Gevaar voor sekswerkers'

Luana Difficile
19/12/2023

De Alhambrawijk in de buurt van theaterzaal KVS is al jarenlang een bolwerk van criminele activiteiten en straatprostitutie. Maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Al vrezen hulporganisaties dat ze sekswerkers hierdoor minder goed gaan kunnen bereiken.

Brussel-stad kocht de voorbije jaren veel gebouwen van rendez-vousplekken, illegale bordelen en zogenaamde afwerkhotels, of liet ze sluiten. De panden werden omgevormd tot appartementen of hippe zaken die de wijk meer uitstraling en sfeer geven.

"Het is dag en nacht verschil met enkele jaren geleden," zegt Jan Leerman van buurtcomité Alhambra. "Hier reden soms zeshonderd auto's per uur om de prostituees op te halen."

De gemeente voert al jaren samen met buurtbewoners en wijkcomités een strijd tegen prostitutienetwerken. Een gevecht waarin ze nu aan de winnende hand lijken te zijn, maar burgemeester Philippe Close blijft voorzichtig: "De vastberadenheid van de wijk, de inwoners en de overheden, die op dit dossier echt samenwerken, is voor mij heel positief. Het resultaat op het terrein is dat ook, maar de strijd is nog niet gedaan."

Geen betere werkomstandigheden

Voor heel wat hulporganisaties is het verdwijnen van straatprostitutie in de Alhambrawijk niet enkel goed nieuws. Zij kunnen de weggejaagde sekswerkers nog maar moeilijk bereiken en vrezen dat de werkomstandigheden daardoor nog slechter zullen worden dan ze nu al zijn.

Guilhem Lautrec van vzw Alias pleit voor overleg tussen de gemeente, de buren, de sekswerkers en de organisaties: "Zo kunnen we een nieuwe oplossing vinden in plaats van de sekswerkers als overlast te beschouwen en hen gewoon weg te jagen uit de wijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni