Straatkunstenaar Jaune tovert stukje Brussel in Madrid

© Belga
19/09/2023
Updated: 19/09/2023 18.27u

In de Avenida de Brusselas in Madrid is dinsdag in aanwezigheid van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) een muurschildering van de Brusselse straatkunstenaar Jaune ingehuldigd. Dat gebeurde in het kader van de Brussels Days Spain die van maandag tot vrijdag plaatsvinden in Madrid en Barcelona.

De muurschildering stelt een straat voor in typisch Brusselse architectuur, met verschillende arbeiders in overall. Jaune - de artiestennaam van Jonathan Pauwels - maakt vooraf sjablonen van de ramen, deuren, mensen en meubilair en brengt ze dan met spuitbussen aan op de muur, zo lichtte hij dinsdag toe aan BRUZZ.

De muurschildering bestaat uit kleine scènes uit het dagelijkse leven, met de typische Brusselse/Belgische humor. Het zijn personeelsleden van Net Brussel die model stonden voor de figuren, maar de kleuren van hun overall zijn die van hun Madrileense collega's.

Voor Jaune is het een eerbetoon aan alle werknemers die tijdens de pandemie aan de slag bleven. "Ze doen niets, rusten, maken grapjes, ... om aan te geven dat, als zij niet werken, er chaos ontstaat", aldus nog Jaune. "Ik wilde een stukje Brussel creëren in de straten van Madrid. Maar ik ontdekte dat de oude architectuur van beide steden vrij gelijklopend zijn. Uiteindelijk geef ik een stukje Brussel terug aan de Mardrilenen", besloot de kunstenaar.

Het kunstwerk prijkt op de buitenmuur van een instituut van de Unión General de Trabajadores, de grootste Spaanse vakbond, die de muur ter beschikking stelde. Het Brussels Gewest sponsorde het project met 12.000 euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni