Vlaamse Scriptieprijs: Brusselse student genomineerd voor rouwtool na zelfdoding

Lis Vanheule
20/12/2022

Sandra Mannaerts, student gezinswetenschappen aan Odisee hogeschool, is genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs met haar bachelorproef over rouwen na zelfdoding. Die prijs wordt dinsdagavond uitgereikt in het stadhuis van Brussel.

In 2015 kreeg Sandra Mannaerts het overlijden te verwerken van haar vader, die uit het leven stapte. Zelf kreeg ze het gevoel dat de dood van haar vader doodgezwegen werd en dat bemoeilijkte haar rouwproces. Toen ze enkele jaren later aan de opleiding gezinswetenschappen begon, ging ze met dat onderwerp aan de slag.

Uiteindelijk bedacht ze een 'tool' of mechanisme die hulpverleners kunnen gebruiken bij het behandelen van gezinnen die te maken krijgen met zelfdoding. Het is een educatief spel met allerlei vraagkaarten, dat het gezin moet aanzetten tot praten en luisteren naar elkaar.

"Het rouwproces is iets universeel, maar toch ook een heel uniek proces dat bij iedereen anders loopt. Daarom is het belangrijk dat er wederzijds begrip is voor elkaars rouwtraject en dat begrip komt er door onderling te praten over de overleden persoon", aldus Mannaerts.

Dinsdagavond worden de winnaars bekend gemaakt van zowel de grote scriptieprijs die zo'n 2500 euro oplevert en de bachelorprijs, waar Mannaerts voor genomineerd is, die 1500 euro bedraagt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni