Schaarbeek vangt transmigranten op maar blijft wijzen naar federale overheid

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 25 februari 2020

Na bijna twee jaar zal het opvangcentrum voor transmigranten 'La Porte D'Ulysse' in Haren de deuren sluiten. De opvang voor vluchtelingen zal niet verdwijnen maar verhuizen naar een leegstaand gebouw aan de Leuvensesteenweg in Schaarbeek. Niet iedereen binnen het gemeentebestuur is onverdeeld gelukkig met de komst van het centrum, maar iedereen wijst de federale overheid met de vinger.

Als alles volgens plan verloopt, kunnen transmigranten vanaf 31 maart in Schaarbeek terecht voor een slaapplaats. Al heeft het burgerplatform voor steun aan vluchtelingen nog geen sleutels van het gebouw - het is nog wachten op de huurovereenkomst.

In ieder geval ligt de keuze van het gebouw vast. En dat ligt op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek. Burgemeester Cecile Jodogne van Défi reageerde eerst verbaasd op de komst van het opvangcentrum. Daarom stelde ze bepaalde eisen om de komst van zo'n 350 migranten mogelijk te maken. Zo vroeg en kreeg ze van het gewest ook versterking voor het OCMW, maar ondersteuning op vlak van preventie en veiligheid dat krijgt Schaarbeek dan weer niet.

Nochtans is de opvang van migranten geen bevoegdheid van het gewest, noch van de gemeente. Alle betrokken wijzen naar het federale niveau, dat volgens Brussel zwaar tekortschiet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?