Immersieve Black Box toont VUB-campus in 1943: 'De oorlog is niet zo ver weg'

© BRUZZ
26/03/2019

Op de VUB-campus is vandaag een Black Box verschenen. Daar kan je in kruipen en je audiovisueel onderdompelen in de bombardementen van Elsene en Etterbeek uit 1943. Het is een project door studenten, voor studenten, om hen kennis te laten maken met de geschiedenis van hun campus.

Het bombardement van Etterbeek, Elsene en Evere in 1943 - een dramatische episode uit de Brusselse geschiedenis - is amper gekend onder de VUB-studenten. Nochtans vonden de bombardementen plaats daar waar nu de campus van de VUB zich bevindt. Via een black box op de campus leren de studenten deze geschiedenis nu kennen.

Op 7 september 1943 vielen verschillende bommen in de kazernewijk van Elsene en Etterbeek. Het was een oorlogsactie van de geallieerden in het door nazi-Duitsland bezet Brussel. De meeste bommen vielen in de Kroonlaan en de Generaal Jacqueslaan. Honderden mensen lieten het leven en de kazernes en het station van Etterbeek werden zwaar beschadigd.

Ondanks de zware balans, is de episode uit de Brusselse geschiedenis amper gekend. Om daaraan te verhelpen, installeerden VUB-studenten in samenwerking met Cinematek een black box op de campus. Op dinsdag en woensdag worden in die kijkdoos beelden van de bombardementen getoond.

Sporen van de oorlog

“Het doel is tweeledig,” vertelt Davy Hanegreefs van Cinematek aan BRUZZ. “Enerzijds willen we met dit project dat de studenten de geschiedenis van hun stad beter leren kennen.”

“Anderzijds wilden de studenten op zoek naar de sporen van de oorlog in de stad,” aldus Hanegreefs. “Ze dachten na over hoe ze die terug zichtbaar konden maken. De black box was hun idee.”

De black box blijft op dinsdag en woensdag op de campus staan. Nadien is het de bedoeling dat de kijkdoos een bezoekje aan verschillende scholen brengt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Etterbeek , Samenleving , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni