— Brussel kiest

Brussels Parlement

Ahidar (One.brussels): 'Ons merk is niet bekend genoeg'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 28 mei 2019

One.brussels, de lijst van Pascal Smet, verloor zondag bijna 5 procent. Derde op de lijst Fouad Ahidar wijt het teleurstellende resultaat aan een gebrek aan naamsbekendheid en politieke versnippering. "Maar we gaan verder als One.brussels", verzekert Ahidar.

Was de naamsverandering van de Brusselse SP.A naar One.brussels een slecht idee? De partij van kopstuk Pascal Smet verloor 4,5 procent, maar behoudt evenveel zitjes in het parlement. "Ons merk is niet bekend genoeg", analyseert Fouad Ahidar, derde op de lijst van One.brussels en opnieuw verkozen in het Brussels parlement.

Dezelfde boodschap klonk ook tijdens de verkiezingsavond van One.brussels. "Misschien is ons verhaal van One.brussels nog te jong", zei tweede op de lijst Els Rochette. "Misschien is het allemaal een beetje te snel gegaan. We zijn in januari van start gegaan met dit project", klonk het bij Hilde Sabbe. "Als we meer tijd hadden, konden we misschien meer mensen bereiken."

'Verder met One.brussels'

Fouad Ahidar ziet nog een tweede verklaring voor het relatieve stemmenverlies. "Er zijn enkele trends en er zullen wel stemmen naar Groen gegaan zijn", aldus Ahidar in onze studio. Daarnaast zijn er twee nieuwkomers aan Vlaamse kant die One.brussels misschien enkele stemmen hebben gekost. "Kijk naar Agora en PVDA." Dat zei ook Sabbe tijdens de verkiezingsavond. "Agora is waarschijnlijk wel een waardevol project, maar het is jammer dat die kleine partijen elkaar niet hebben gevonden."

Alhoewel de partij op meer gehoopt had, is er volgens Ahidar nog geen reden om te stoppen met de naam One.brussels. "We moeten de evaluatie nog maken, maar op dit moment hebben we geen reden gevonden om te stoppen met dit project. We blijven trouw aan One.brussels." Volgens lijsttrekker Pascal Smet heeft zijn partij haar drie zetels kunnen behouden dankzij die nieuwe naam.

'Links moet over veiligheid praten'

"Je kan niet altijd winnen. Soms moet je verliezen", reageert Ahidar nog op de verkiezingsuitslag. Voor hem was het nog grotere verlies van Open VLD een grotere verrassing. "Vanhengel heeft goed gewerkt en Sven Gatz heeft zijn best gedaan voor Brussel", aldus Ahidar. "Dit is jammer voor Open VLD."

Volgens Ahidar zijn er enkele lessen te trekken uit de verrechtsing van politiek Vlaanderen. "Voor veel mensen die op Vlaams Belang gestemd hebben ging het om een proteststem. We kunnen dit niet zomaar negeren. We moeten ook met links over veiligheid praten. Veiligheid is een links thema", besluit Ahidar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?