— Brussel kiest

Brussels Parlement

Smet (One.brussels) sluit N-VA uit: 'Ik hoop op progressieve coalitie'

One.brussels behoudt haar drie zetels ondanks relatief stemmenverlies. "Pech, een samenloop van omstandigheden", verklaart lijsttrekker Pascal Smet.

In absolute cijfers kreeg One.brussels er enkele stemmen bij, maar relatief verloor de lijst van aftredend minister van Mobiliteit Pascal Smet 4,5 procent. "We hoopten op een extra zetel. De vibe tijdens de campagne was positief", aldus Smet.

"Maar we hadden pech door een samenloop van omstandigheden. Agora deed het beter dan verwacht, net als N-VA. Daarnaast was er een influx van Franstalige kiezers."

Aan het begin van de avond leek het er even op dat One.brussels zelfs van drie naar twee zetels zou gaan. Uiteindelijk mogen de sociaal-democraten, aangevuld met onafhankelijken als Hilde Sabbe en Els Rochette, hun drie zetels behouden, als enige Vlaamse regeringspartij. Bovendien haalde Smet het meeste aantal voorkeursstemmen aan Vlaamse kant en versloeg zo - in tegenstelling tot in 2014 - Vanhengel. "Een opsteker", klinkt het.

Als het van Smet afhangt, blijft One.brussels deel uitmaken van de Brusselse regering, aan Vlaamse kant met Open VLD en Groen. "Ik hoop op een progressieve, stabiele coalitie, maar Groen is nu aan zet", zegt Smet. "N-VA is niet aan de orde."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?