Van Holsbeeck: 'Deschacht had een mooier afscheid verdiend'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 30 oktober 2018

Anderlecht-icoon Olivier Deschacht keert donderdag voor het eerst terug naar het Astridpark als speler van Lokeren. Oud-sportief directeur van Anderlecht Herman Van Holsbeeck blikte in ons radioprogramma Sporting Flagey vooruit op die wedstrijd. "Olivier is niet het grootste talent, maar dat compenseert hij met zijn ongelooflijke winnaarsmentaliteit."

Met 603 matchen voor Anderlecht op de teller in de Belgische eerste klasse - een absoluut record - en 99 in diverse Europese competities, is Olivier Deschacht een begrip voor iedereen die paars-wit van nabij volgt.

Toch had het ook helemaal anders kunnen lopen. Het bestuur van Anderlecht haalde elk jaar wel een nieuwe concurrent voor de flankverdediger, maar telkens heroverde de ondertussen 37-jarige verdediger zijn plaats.

‘Niet het grootste voetbaltalent’

Namen als Zewlakow, Diogo, Safari, Lecjaks en N'Sakala passeerden allemaal de revue, maar werden een voor een weer doorgestuurd. De kracht om telkens weer die concurrentie het hoofd te bieden, is ook de reden waarom voormalig sportief directeur van Anderlecht Herman Van Holsbeeck de blonde voetballer zo apprecieert.

Herman Van Holsbeeck Paul Van Himst clubicoon RSC Anderlecht RSCA voetbal

“Olivier was niet het grootste voetbaltalent, maar zijn winnaarsmentaliteit was en is nog altijd uitzonderlijk. Hij beschikt over het DNA van Anderlecht dat bestaat uit altijd willen winnen. Met 8 titels, een Beker van België en verschillende supercups heeft Olivier een fantastisch palmares bij elkaar gevoetbald”, zegt Van Holsbeeck in het BRUZZ-radioprogramma Sporting Flagey.

‘Supporters zullen hem op gepaste wijze eren’

Die mooie erelijst vertaalde zich aan het einde van vorig seizoen niet in een waardig afscheid. Deschacht wilde er graag nog een jaar bijdoen aan de Theo Verbeecklaan, maar dat werd hem niet gegund. Hij trok vervolgens naar Lokeren, waar het voor hem in 1995 allemaal begon.

“Hij had een waardiger afscheid verdiend, maar ik ben ervan overtuigd dat de supporters hem donderdag op gepaste wijze zullen huldigen”, klinkt Van Holsbeeck vastberaden. Zelf verliet Van Holsbeeck het Constant Vanden Stockstadion ook langs een achterpoortje na vijftien jaar trouwe dienst. Maar een wrange nasmaak houdt hij daar niet aan over.

“Ja, ik had het graag anders gewild, maar als manager in een voetbalvereniging neem je niet altijd populaire beslissingen en dan weet je dat dit kan gebeuren. Ik ben daar niet door verbitterd, want de geboekte resultaten blijven voor altijd overeind.”

‘Zal mee applaudisseren voor mijn tv’

Op Facebook circuleert een evenement waarin supporters elkaar uitnodigen om Deschacht tijdens de derde minuut, zijn oude rugnummer bij Anderlecht, te trakteren op een staande ovatie. Zelf gaat Van Holsbeeck niet meer naar het stadion, maar de matchen bekijken doet hij nog altijd.

“Ik zal de wedstrijd thuis volgen op tv en in de derde minuut zeker mee applaudisseren. Dat is het minste waar Olivier recht op heeft”, aldus Van Holsbeeck nog. Op het lopende gerechtelijke onderzoek naar fraude en matchfixing in de Belgische voetbalwereld, beter gekend als operatie ‘Propere Handen’, wilde Van Holsbeeck liever niet reageren.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?