Brusselse filmmaker volgt klimaatjongeren vier jaar lang: 'Zij hebben onze steun nodig'

© BRUZZ
31/10/2023

Vier jaar lang heeft de Brusselse filmmaker Pieter Van Eecke een duo klimaatjongeren gevolgd voor een documentaire. Het resultaat - Planet B, zo heet de docu - is vanaf woensdag te zien in de zalen. "Het activisme vraagt heel veel."

"Er is geen planeet B" is een slogan die op elke klimaatbetoging te horen is. De documentaire heet dan ook Planet B, al is het volgens Van Eecke geen klimaatfilm geworden. "Ik was erg geraakt door de energie van de jongeren op straat. Dat gaf me veel hoop," zegt de filmmaker. "Maar het is geen film geworden over de klimaatbeweging, wel over de vriendschap tussen die jongeren."

Van Eecke zag de hoofdrolspelers van zijn film in vier jaar evolueren. "Het is een heel speciale leeftijd, zo tussen dertien en zeventien jaar. In de documentaire komt de puberteit naar boven," reageert Luca Cox, een van de twee klimaatjongeren met een hoofdrol. Die wil zich nu meer op andere manieren inzetten voor het klimaat. "Het activisme vraagt heel veel."

Dat laatste beseft ook Van Eecke na het draaien van zijn film. "Ik hoop dat mensen gaan zien dat het een heel moeilijke weg is voor de jongeren die zich engageren. Dat zij onze steun nodig hebben."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni