Professor nuanceert taalachterstand studenten: 'Brusselse jeugd heeft troef meertaligheid'

© BRUZZ
04/07/2023

De kennis van het Nederlands bij Brusselse hogeschoolstudenten blijft dalen, zo stellen ze vast bij hogeschool Odisee. Maar volgens VUB-professor in de Taalkunde Alex Housen mag ook de troef van de meertaligheid waarover veel Brusselse studenten beschikken niet onderschat worden.

"Het is niet juist om de taalvaardigheid van meertalige studenten te vergelijken met die van eentalige Nederlandstalige studenten", vertelt Housen in een studiogesprek met BRUZZ.

Volgens prof. Housen kunnen we ons daarnaast vragen stellen bij de eisen die in deze taaltests worden gesteld: "Taal evolueert constant, de jeugd van tegenwoordig beschikt over heel andere taalgerelateerde vaardigheden dan de eisen waar de jeugd enkele decennia geleden aan moest voldoen, zoals de zuiver academische taalvaardigheden. We zitten momenteel in een totaal andere talige context, met andere eisen die worden gesteld."

11 juli in Brussel

Dinsdag staat Brussel in het teken van de Vlaamse feestdag. Hoe vieren Brusselaars deze dag en hoe gaat het met het Nederlands in Brussel? En wat staat er op het feestprogramma?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni