Uitbreiding alcoholverbod door verschuiving overlast: 'Wie gaat handhaven?'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 5 oktober 2021

De alcoholvrije zone in het centrum wordt opnieuw groter. Vanaf nu mag je ook op onder meer de Nieuwe Graanmarkt en in de hele Dansaertstraat geen alcohol meer drinken, tenzij je op een terras zit. Dat heeft het stadsbestuur van Brussel maandag bekendgemaakt, omdat de overlast door alcoholmisbruik zich sinds de vorige verboden heeft verplaatst.

In eerste instantie lag de focus vooral op de voetgangerszone. Vervolgens werd het verbod op de consumptie van alcohol uitgebreid naar het noordwesten van de Vijfhoek. De overlast in de voetgangerszone is afgenomen sinds de invoering van het verbod, maar er zijn nieuwe probleempunten ontstaan die een verdere uitbreiding van de zone nodig maakten. Het verbod geldt 24 uur op 24.

De oppositie in de Stad Brussel stelt zich vragen bij de maatregel. De partij N-VA denkt dat het uitbreiden van de zone onvoldoende is om het probleem aan te pakken en wil vooral een betere handhaving van het verbod.

Onze reporter is vandaag ook de alcoholvrije zone ingetrokken om de reacties van de Brusselaars te peilen. Vooral jongeren vinden de beslissing jammer, maar er is ook begrip.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?