MIVB bereidt zich voor op cyberaanvallen bij uitrol van automatisch metronetwerk

Catalina Rodriguez, Lis Vanheule
© BRUZZ
06/06/2023

Na vier jaar gaat het UITP-mobiliteitscongres (Internationale Vereniging voor Openbaar Vervoer) opnieuw door in Barcelona en ook Brusselse vervoersmaatschappij MIVB tekent present. Op het congres delen mobiliteits- en openbaarvervoermaatschappijen van over de hele wereld hun vakkennis en bespreken ze mogelijke uitdagingen voor hun sector. Ook worden er allerlei alternatieve technologieën voorgesteld, zoals elektrische bussen of bussen die rijden op waterstof.

"Voor Brussel is dit congres van belang, onder meer door de moeizame uitrol van metrolijn 3, die de haltes Albert en Bordet moet verbinden," zegt BRUZZ-journalist An Missotten, die het congres in Barcelona volgt.

Ook de automatische metro zonder bestuurder, die al zeker tien jaar door Barcelona rijdt, is een voorbeeld voor de MIVB. Ze zijn al enkele jaren bezig met de voorbereidingen voor een gelijkaardig systeem in Brussel.

De software voor de automatische metro's en de controlepost zijn beide al operationeel, enkel de infrastructuur laat nog op zich wachten. Eind volgend jaar zouden metrostations COOVI, Erasmus en het Rad uitgerust moeten zijn met speciale perronwanden om de automatische metro's uit te testen.

Als die testfase een positieve evaluatie krijgt, is het volledige systeem klaar voor automatisering. Ook de kostprijs zit al berekend in het meerjarenplan van de vervoersmaatschappij. De MIVB heeft wel nog het akkoord nodig van de Brusselse regering van de volgende legislatuur om de automatische metro's uit te rollen over het volledige net.

Investering waard

De automatisering van de metro's, die zowel de nieuwe software als de aangepaste infrastructuur omvat, heeft een kostenplaatje van 100 à 150 miljoen euro. Volgens Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB, is dit zijn geld helemaal waard: "Via de automatisering van de Brusselse metro's kunnen wij de capaciteit van het huidige netwerk verdubbelen. Ook zullen wij veel flexibeler kunnen omspringen met de mobiliteitsnoden van de stad. Als er bijvoorbeeld een concert plaatsvindt op de Heizel, kunnen wij à la minute beslissen om een extra metro in te zetten, want wij hoeven geen extra personeel te voorzien."

"Het geld dat we investeren in de automatisering van de metro's is niks in vergelijking met de kostprijs van het graven voor een nieuwe metrotunnel zoals metro 3. Door de verhoogde capaciteit van de vloot is het ook een investering die snel rendeert," aldus de Meeûs.

Cyberaanvallen

De innovatiewerken brengen ook extra uitdagingen met zich mee. Het is belangrijker dan ooit dat de MIVB zichzelf beschermt tegen cyberaanvallen, benadrukt de Meeûs: "Wij zijn al jaren bezig met het beheren van de risico's op cyberaanvallen. We hebben onder meer extra personeel aangeworven met expertise in het veld, want zeker wanneer we te maken hebben met automatische metro's die met industriële software aangestuurd worden, is het van essentieel belang dat we op cybercriminaliteit voorbereid zijn."

Geen ontslagen

Tot slot benadrukt de Meeûs dat de automatisering van het metronetwerk niet zal leiden tot ontslagen, maar mogelijk zelfs meer jobs zal creëren: "De metro's zullen zelfsturend zijn, maar dat betekent niet dat we zullen besparen op personeel. Integendeel, door de verhoogde capaciteit zullen we misschien zelfs extra personeel moeten aanwerven voor het beheren van de vloot en de begeleiding van klanten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni