Het Réseau de soutien à l'agriculture paysanne (RéSAP), Agroecology in Action, Youth for Climate en een vijftiental andere organisaties protesteren dinsdag in Brussel. Ze vinden het Europese landbouw- handels- en milieubeleid van de Europese Unie inconsistent.

De Belgische boerenorganisaties en hun bondgenoten plaatsen hun laarzen daarom voor de Europese instellingen. Dat symboliseert hoe de boeren langzaam uit België verdwijnen. Volgens de belangrijkste landbouwcijfers voor 2020, gepubliceerd door het Belgische statistiekbureau Statbel, sluiten gemiddeld 18 boerderijen per week.

Volgens de organisaties helpt het Europees beleid niet: grootschalige industriële landbouw gericht op export. Door het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) of de vrijhandelsovereenkomst met Mercosur gaan biodiversiteit, het klimaat en de kwaliteit van de agrarische werkgelegenheid achteruit, net als de boeren-, gezins- en agro-ecologische landbouw.

Voor de organisatoren van het evenement moet de Europese Unie dit type landbouw net ondersteunen om haar eigen klimaatdoelstellingen te bereiken. "Geconfronteerd met de huidige klimaatuitdagingen, hebben we een GLB nodig dat boeren ondersteunt bij de overgang naar duurzame praktijken, door hen een fatsoenlijk inkomen te garanderen", legt Astrid Ayral van de Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea) uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, Politiek, landbouwbeleid, EU, EU-protesten, Mercosur

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni