Slagtand van bosolifant krijgt plaats in Museum voor Natuurwetenschappen

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 8 februari 2022

In het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel wordt sinds maandag een fossiele slagtand van een bosolifant tentoongesteld. De slagtand werd in 2020 door garnaalvissers gevonden voor de kust van Zeebrugge.

De slagtand van 2,3 meter lang en 60 kilo zwaar is afkomstig van een Palaeoloxodon antiquus, een bosolifant. Deze soort verdween nog voor de mammoet uit onze contreien. De slagtand is daarom bijzonder, want er werden nog maar weinig sporen van deze olifant gevonden in ons land. Geschat wordt dat de slagtand tussen de 115.000 en 130.000 jaar oud is.

Het Museum voor Natuurwetenschappen kon de slagtand in haar collectie opnemen dankzij de steun van minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne en staatssecretaris belast met Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. Zij waren aanwezig op de onthulling van het fossiel om een samenwerkingsprotocol tussen federale en Vlaamse administraties en onderzoeksinstellingen te ondertekenen.

De vondst van de fossiele slagtand leidde tot het opstellen van een protocol van samenwerking dat werd ondertekend door de aanwezige minister en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Hiermee verplichten ze zich om te waken over het UNESCO-verdrag van 2 november 2001 ter bescherming van het cultureel erfgoed onder water en de bescherming van waardevolle wrakken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?