Steeds meer pleidooien om mondmaskers voor kinderen te laten vallen

© BRUZZ
08/02/2022

Nu de piek van de omikrongolf achter de rug is pleiten steeds meer mensen voor het afschaffen van de mondmaskerplicht voor jonge kinderen. De Vlaamse ministers Ben Weyts (N-VA, Onderwijs) en Benjamin Dalle (CD&V, Jeugd) pleiten ervoor, en ook in scholen leeft de hoop op een afschaffing. Viroloog Marc Van Ranst begrijpt de vraag en verwacht weinig tegenkanting van de experts.

Maandag pleitte Vlaams minister Benjamin Dalle al voor het "zo snel mogelijk" afschaffen van de mondmaskerplicht voor de jongste kinderen (mondmaskers zijn sinds eind 2021 immers verplicht vanaf 6 jaar), dinsdag sloot ook minister Ben Weyts zich daarbij aan. Hij schuift geen datum naar voor, maar vindt wel dat "als er versoepeld wordt eerst de kinderen aan bod moeten komen."

Ook in scholen leeft die wens, hoort BRUZZ in de Sint-Paulusschool in Ukkel. Directeur Gregory Dewit: "Ik zou het zeker afschaffen voor de kinderen van het eerste tot het vierde, want die zijn er het laatst bijgekomen." Al zijn sommige kinderen wel van plan nog wat langer een mondmasker te blijven dragen als het officieel afgeschaft zou worden.

Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) wijst erop dat de coronacijfers nog hoog zijn. "Maar we gaan waarschijnlijk naar fase oranje gaan, het Overlegcomité zal dat wellicht vrijdag aankondigen. Het wordt dan moeilijk om uit te leggen dat je nog mondmaskers moet dragen in de klas, terwijl de discotheken opnieuw open gaan. Ook al is die maatregel wel nuttig geweest." Hij verwacht niet dat experts zich tegen een versoepeling van de mondmaskerplicht zullen verzetten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni