Projectontwikkelaar Zavel: 'Dertig procent blijft behouden'

Arthur Bagage, Frank Hoornaert
© BRUZZ
12/11/2020
Ook in:
nl fr

Immobel gaat van start met een nieuw megaproject. Het gaat om het voormalige Belgacom- en Proximusgebouw, onderaan de Grote Zavel. Buurtbewoners vrezen dat het gebouw veel groter zal uitpakken dan hen beloofd is. Ook houden ze hun hart vast voor de vele vrachtwagens die door hun straat zullen rijden.

Een derde van de bestaande gebouwen, het stuk dat geklasseerd is, zal behouden blijven. De rest wordt afgebroken en verbouwd om plaats te maken voor een gemengd complex met woningen, kantoren en een viersterrenhotel. Het hotel zal ook een panoramisch dakterras hebben dat voor iedereen toegankelijk is. Op de begane grond komen ook enkele winkels. De ondergrondse parkeerplaatsen zullen gedeeltelijk open worden gesteld voor het publiek.

De vergunning voor het project is in juli 2019 aangevraagd. Het openbaar onderzoek is net afgerond en Immobel wacht nu op de overlegcommissie die later deze maand zal plaatsvinden Er zullen wellicht heel wat bezwaarschriften zijn ingediend. Daar riep het buurtcomité Sauve Lebeau Sablon wel toe op. Zij zouden liever zien dat het gebouw behouden blijft.

Maar sloopwerken zijn onvermijdelijk, zo legt de ontwikkelaar uit aan Le Soir. "De plafondhoogtes zijn enorm en de structuren zijn veel te stevig om er een gebouw van te maken dat is aangepast aan de huidige normen," zegt Olivier Thiel van Immobel.

De sloop is noodzakelijk, maar zal ook voordelen hebben, zoals het gebruik van duurzame bouwmaterialen en -technieken. De gevels van de nieuwe gebouwen zullen energiezuiniger zijn, er komen zonnepanelen en warmtepompen, en er zal geothermische energie worden gebruikt, waardoor het gebouw 'fossielvrij' wordt.

De buurtbewoners kijken met grote vrees uit naar de vrachtwagens die door de smalle straten zullen rijden om het oude materiaal af te voeren en het nieuwe gebouw op te trekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Stedenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni