RainbowHouse: 'Willen een afschaffing van elke verwijzing naar geslacht in de rechtsstaat'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 19 november 2020

De federale regering wil een derde gender invoeren, naast man en vrouw. Mensen zouden dan de kans moeten krijgen om zich te registreren als 'X'. "Er moet een oplossing gevonden worden, maar ik zou graag willen dat elke verwijzing naar het geslacht wordt afgeschaft", zegt de coördinator van RainbowHouse.

Het Grondwettelijk Hof besliste vorig jaar al dat er een oplossing moet komen voor mensen die niet willen of kunnen kiezen of ze man of vrouw zijn. Maar met een derde gender X zijn de problemen niet opgelost, klinkt het bij RainbowHouse. "Je geslacht, M of V, staat niet alleen op je identiteitskaart maar is ook verbonden aan allerlei andere gegevens die te maken hebben met gezondheidszorg", vertelt coördinator Rachael Moore.

Moore haalt het voorbeeld aan van een transman die nog een baarmoeder heeft, waarbij baarmoederkanker wordt vastgesteld. "Als man word je dan niet verzekerd als er ook M op je identiteitskaart staat", zegt Moore. "Daarom kiezen veel mensen in de transgendergemeenschap ervoor om het geslacht niet te veranderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?