VUB en Audi maken beademingstoestellen van motoren ruitenwissers

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 2 april 2020

Vrijdag zal de Audifabriek in Vorst vijftig beademingstoestellen produceren. Dat zegt het Fablab van de VUB, dat de toestellen ontworpen heeft. Zij maken daarbij gebruik van ruitenwissermotoren.

Al twee weken werken ingenieursstudenten, alumni en onderzoekers van de VUB aan het ontwerp en de productie van beademingstoestellen. Intussen is het Fablab van de VUB een stap dichter bij een finaal product.

Voor de beademingstoestellen maakt het Fablab gebruik van ruitenwissermotoren. Daar zijn er genoeg van, nu de automobielindustrie vrijwel stil ligt. "We willen componenten gebruiken buiten de medische sector, omdat die dan sneller voorradig zijn", legt projectcoördinator Jonathan Sterckx uit.

Testoplage

De VUB werkt hiervoor samen met Audi Brussels. Vrijdag zal Audi zelfs vijftig exemplaren produceren. Het gaat om een testoplage. "Die toestellen dienen vooral voor verdere optimalisatie, om medische en elektrische tests te ondergaan", zegt Sterckx. "We willen zo ook het assemblageproces doorlopen."

Als dat succesvol verloopt, is het de bedoeling dat het Fablab stand-by blijft om snel te kunnen produceren als de nood snel opnieuw zou toenemen. In België is er momenteel geen grote vraag naar beademingstoestellen. Wel kreeg de VUB al aanvragen uit Canada en een aantal Europese en Afrikaanse landen.

Update: Audi Brussel laat ondertussen weten dat zelf voorlopig geen beademingstoestellen produceert. Volgende week zal het bedrijf daar verder over communiceren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?