VUB-ingenieurs willen financiële steun voor tests met beademingstoestel

VUB 5 BRUZZ ACTUA 1653 VUB 5 BRUZZ ACTUA 1653
© Barbara Oorts
| De piek van de corona-epidemie in ons land is nog niet bereikt. En dus sloegen ingenieurs van de VUB de handen in elkaar om een beademingstoestel te ontwerpen.
© Barbara Oorts
| De piek van de corona-epidemie in ons land is nog niet bereikt. En dus sloegen ingenieurs van de VUB de handen in elkaar om een beademingstoestel te ontwerpen.

Ingenieurs van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die een prototype van een eenvoudig beademingstoestel klaar hebben doen een oproep voor financiële steun. Die is nodig om het model klinisch te kunnen testen.

De piek van de corona-epidemie in ons land is nog niet bereikt. Hoewel de diensten intensieve zorgen in de Belgische ziekenhuizen de toeloop van patiënten nu nog aankunnen, kan het even goed zijn dat er in de toekomst te weinig bedden met beademingstoestellen zullen zijn voor besmette mensen.

'Wisten niet dat we dit konden'

Om hierop voorbereid te zijn, besloot een team van ingenieurs en wetenschappers van de VUB om in het Fablab Brussels met input van onderzoekers van de Johns Hopkins University een beademingstoestel te ontwikkelen. Ze doen dat op basis van een bestaand ontwerp van het MIT (Massachusetts Institute of Technology).

"Verleden week wisten we zelfs nog niet dat we dit konden", zegt dokter Mark Runacres, academisch manager van het FabLab Brussels. "De volgende stap? Snel tien operationele prototypes bouwen om zoveel mogelijk tijd te creëren om dit concept te testen en te verfijnen. Dat is van levensbelang, want de tijd dringt."

De VUB Foundation start nu een fondsenwerving op, want er is dringend financiële steun nodig om de machines ook daadwerkelijk klinisch te kunnen testen en ervoor te zorgen dat het betrouwbaar is. Pas daarna kan het in productie gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?