Libanon in Villa Empain: 'Komt er ooit een einde aan?'

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 2 december 2021

Komt er ooit een einde aan? Onder die titel schetst de Boghossian-stichting in de Villa Empain een nogal somber beeld van hedendaags Libanon, dat zwalpt tussen hoop en wanhoop, ballingschap en verankering.

In de tuin van de Villa Empain staan hoge Libanonceders. Maar verwacht geen rooskleurige plaatjes. De toestand in Libanon leent zich daar momenteel niet toe.

De Libanese kunstenaar Abed Al Kadiri herken je aan de oranjerode gloed in zijn werk en de zwarte houtskool die zijn kunstwerk eerst bedekt en die hij dan gedeeltelijk weer weggomt. De vogels die bij het gommen tevoorschijn komen, stellen de leegloop van het land voor, de jonge Libanese migranten die massaal naar Europa en de VS hun heil zoeken.

Kunstenaar Maha Yammine heeft in Beiroet haar vijf buren gefilmd die sinds 25 jaar iedere avond een kaartje leggen. Maar op de video spelen ze met blanco kaarten. En ze spelen om de werkelijkheid van hun stad en hun land te vergeten. Joana Hadjithomas en Khalil Joreige zijn bezig zijn met fotografie, maar sinds hun atelier door de ontploffing van Beiroet is weggeblazen, is er niet één foto's meer te zien.

How will it end? loopt nog tot 6 februari in de Villa Empain.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?