Opstand uitgebroken in gevangenis Haren: 'Gedetineerden wilden niet terug naar cel'

CD
© BRUZZ
20/07/2023

Dinsdagavond brak er een opstand uit in de gevangenis van Haren. Tien gedetineerden weigerden om terug te keren naar hun cel en vernielden beveiligingsapparatuur. "De politiediensten moesten ter plaatse komen", zegt woordvoerder van het Gevangeniswezen Valérie Callebaut.

Het was La Capitale die de beelden naar buiten bracht. Ze worden bevestigd aan onze redactie.

Op die videobeelden die vanuit een cel in Haren zijn genomen, is te zien hoe de politie richting tien gedetineerden loopt. "Er was een groep gedetineerden op de wandeling, en tien onder hen wilden niet terugkeren naar hun cel", zegt Callebaut.

De gevangenen vernielden beveiligingsmateriaal en brachten schade aan bij de voorzieningen op de wandeling. "De politiediensten moesten ter plaatse komen. Tegen 23 uur waren de gedetineerden teruggekeerd naar hun cel en is de rust teruggekeerd", zegt Callebaut.

Na het incident was er een debriefing met het personeel en de politie. "We bekijken welke maatregelen we kunnen nemen om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. We zijn nu bezig met een grondige analyse van wat er gebeurd is", aldus nog Callebaut. Ook is het de bedoeling om beter te fouilleren, gezien de video gemaakt werd vanuit een cel.

Er werd een pv opgesteld voor de betrokken gedetineerden. Het is nog niet duidelijk wat het gevolg zal zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni