100 mensen languit op kruispunt tegen verkeersonveilig Schaarbeek

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 20 juni 2019

Het kruispunt van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat lag om 8.15 uur even bezaaid met mensen. Burgerbeweging 1030/0 klaagt met de actie de verkeersonveiligheid aan, na het ongeval van vorige week waarbij een 14-jarig meisje zwaargewond raakte.

Zo’n honderd mensen lagen vijf minuten languit op het harde asfalt, bedekt met pleisters en verbanden. Daarmee vraagt beweging 1030/0 samen met Schaarbeekse inwoners actie tegen onveilig verkeer. Ze doen dat op de kruising van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat, waar vorige week een meisje van 14 werd aangereden.

“Het ongeval van een week geleden was zo flagrant, dat we onmiddellijk een serieuze actie wilden organiseren,” zegt Wiet Vandaele van 1030/0. “De scholen in de buurt waren allemaal enthousiast. Het idee was eerst om een die-in te houden (waarbij mensen als dood neerliggen, red.), maar dat was iets te morbide dus hebben we een kindvriendelijke variant bedacht, een lie-in.”

“Iedereen lag met pleisters en verbanden op de grond, vanuit het idee: zijn wij misschien de volgende slachtoffers?”

De gemeente Schaarbeek heeft al aangekondigd dat er wegmarkeringen komen op de plaats van het ongeval, maar voor 1030/0 is dat niet genoeg. Zij vragen een herinrichting van het kruispunt met verkeersdrempels en meer plaats voor voetgangers en fietsers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?