Nieuwe wegmarkeringen op plek Schaarbeeks vluchtmisdrijf

AM, SDS
© BRUZZ
17/06/2019

Op het kruispunt van Helmetsesteenweg en Waelhemstraat, waar vorige week een 14-jarig meisje aangereden werd, komen nieuwe wegmarkeringen. Dat besliste het Schaarbeekse college al twee weken geleden, op vraag van burgers. De bescheiden heraanleg is een uitvloeisel van het Europese Looper-project rond burgerparticipatie in stedelijke ontwikkeling. De Helmetwijk was de testcase in Brussel.

Looper is een Europees project rond burgerparticipatie in de stedelijke ontwikkeling, met pilootprojecten in Brussel, Verona en Manchester. In Brussel kozen projectcoördinatoren VUB en Bral voor verkeersveiligheid in de Helmetwijk als testcase.

Burgers selecteerden vijf relevante thema's. Uit die bevraging kwamen vijf mogelijke projecten. Een betere signalisatie op de kruising van de Helmetsesteenweg en de Waelhemstraat, waar een drieste chauffeur donderdag een 14-jarige aanreed, was er daar een van.

Uiteindelijk kozen de burgers uit de wijk voor een ander project, een sensibiliseringscampagne om automobilisten te wijzen op de aanwezigheid van kinderen op straat. Maar de gemeente nam ook het advies over de verkeersinrichting aan het kruispunt Waelhem - Helmetsesteenweg ter harte. Op 4 juni besliste het college om de wegmarkeringen er te herinrichten, blijkt uit documenten die BRUZZ kon inkijken.

Witte en rode verf

"Een volledige heraanleg van het kruispunt is nog niet aan de orde", zegt schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) aan BRUZZ. "Daarvoor wachten we op de ongevallenanalyse van de politie. Maar we pakken wel al de wegmarkeringen aan, zoals twee weken geleden beslist is."

  • Op de Helmetsesteenweg vlak voor het kruispunt komt een doorlopende witte lijn aan de tramhalte, om aan te duiden dat auto's er de tram niet mogen inhalen. Dat gebeurt nu al te vaak, terwijl chauffeurs er geen zicht hebben op wat er achter de bocht gebeurt.
  • "De voorrangsregels op het kruispunt worden gewijzigd", zegt schepen Byttebier. "Auto's komende van de Waelhemstraat moeten voortaan voorrang verlenen aan het verkeer op de Helmetsesteenweg. Dat maakt het overzichtelijker voor wie op die laatste straat rijdt.
  • Fietsers die rechtdoor rijden op de Helmetsesteenweg, richting gemeentehuis, moeten de afbuigende tramsporen oversteken. Daarbij riskeren ze telkens met hun wiel vast te komen zitten. Om autobestuurders op de aanwezigheid van de fietsers te wijzen, wordt het wegdek van de oversteekzone voor fietsers in het rood geschilderd.

Wanneer de herschildering precies plaatsvindt, is nog niet duidelijk. BRUZZ deed navraag bij het gemeentebestuur maar kreeg tot nog toe geen antwoord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Stedenbouw , Mobiliteit , Adelheid Byttebier , Looper , Helmetwijk , Helmet , Helmetsesteenweg , Waelhemstraat , verkeersveiligheid , verkeersonveiligheid , wegmarkeringen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni