Campagne 400 Daken stelt mobiele woningen voor daklozen voor

Toon Hendrikx
© BRUZZ
23/08/2018

Daklozen een échte thuis geven. Dat is wat de vzw 400 daken wil doen. Tegen 2020 wil de organisatie 400 woningen voorzien voor mensen die op straat leven. En die woningen moeten zeker niet allemaal een betonnen fundering hebben. Vandaag zijn twee mobiele woningen voorgesteld in Schaarbeek.

De Wald-Cube en de Moving Nest. Zo heten de eerste twee woonmodules die werden aangekocht door de 400 Daken. Da's een campagne dat een tiental organisaties die nieuwe denkpistes ontwikkelen met betrekking tot dakloosheid verenigt. De prototypes van 20 000 en 40 000 euro zullen drie maanden lang blijven staan op een braakliggend terrein van CityDev in Schaarbeek. 400 Daken hoopt zo investeerders te overtuigen om meer modules aan te kopen.

De verplaatsbare woonmodules moeten het gebrek aan woningen voor daklozen opvangen en zo hun integratie bevorderen. "De aankoop van tien tot vijftien woonmodules zou optimaal zijn, maar we mikken op zo'n vier tot zes woningen per terrein. Dat is het ideale aantal voor de klinische en therapeutische begeleiding", vertelt Pierre Ryckmans van de campagne 400 Daken. De beschikbare terreinen worden aangeleverd door CityDev. Deze worden dan gedurende minstens 24 maanden bezet met de woonmodules in afwachting van de ontwikkeling van een groter vastgoedproject. "Maar op dit moment hebben we geen enkel terrein dat minstens twee jaar lang onbenut zal blijven", zegt Julien Meganck, gedelegeerd bestuurder bij CityDev. "We zijn wel volop in onderhandeling om nieuwe terreinen aan te kopen, zodat de campagne er woonmodules kan installeren."

De meest kwetsbare mensen die op straat leven zullen voorrang krijgen om in te trekken in een mobiel huis. "We zullen ook een zeer democratische huur vragen aan de bewoners, zo rond de 270 euro per maand. Als we dan nog investeerders vinden die ons de woningen schenken, kunnen we het huurgeld gebruiken om de huurders psychologisch en administratief te begeleiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Schaarbeek , Samenleving , 400 Daken , CityDev , daklozen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni