Van Ranst over mondmaskerplicht in Brusselse scholen: ‘Politieke keuze’

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 23 september 2021

Vanaf 1 oktober zullen leerlingen van het secundaire onderwijs in Vlaanderen geen mondmasker meer moeten dragen. In de Brusselse Nederlandstalige scholen blijven mondmaskers verplicht, een beslissing waar Marc Van Ranst zich in kan vinden. Al had het ook anders gekund. “Dat zijn politieke keuzes.”

Op vrijdag 1 oktober vervalt de mondmaskerplicht op de schoolbanken in de Vlaamse middelbare scholen, dat werd woensdagavond beslist. Maar door de hogere besmettingscijfers en de lagere vaccinatiegraad in Brussel, verandert er hier niets. Mondmaskers blijven verplicht in Nederlandstalige scholen in Brussel, nog minstens tot de herfstvakantie.

Geen slechte beslissing gezien de Brusselse context, vindt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). De mondmaskerplicht laten vallen kan risico’s met zich mee brengen, al zijn er ook andere mogelijkheden. “Die risico’s kunnen we onmogelijk berekenen”, aldus Van Ranst. “Maar het kan wel wanneer men bijvoorbeeld CO2-meters in elke klas installeert en een goede verluchting garandeert.”

Een ander alternatief kan het Covid Safe Ticket zijn, een bewijs van volledige vaccinatie, negatieve test of immuniteit door een eedere besmetting. “Men had ook een coronapas kunnen voorstellen, zoals in Frankrijk. Er zijn veel mogelijkheden. Dat zijn politieke keuzes”, aldus Van Ranst.

'Brusselse realiteit'

Dat de coronamaatrdegelen in de Brusselse Nederlandstalige scholen niet versoepeld worden, heeft volgens coördinerend directeur van GO! Scholengroep Brussel Erwin De Mulder te maken met de “grootstedelijke context.” Hij sluit niet uit dat sommige Antwerpse scholen, waar de vaccinatiegraad ook lager is, de mondmaskerplicht zullen behouden.

In de Franstalige secundaire scholen moeten scholieren van het vijfde en zesde jaar dan weer geen mondmasker dragen. “Dat brengt uiteraard wat verwarring met zich mee, maar het is een Brusselse realiteit waar we mee zullen moeten leren omgaan”, aldus Van Mulder.

Dat de regels in Brusselse Nederlandstalige scholen strenger blijven, heeft volgens de directeur van de scholengroep ook te maken met de onderwijsvakbonden. “Het zijn uiteraard de leerkrachten die erop aandringen om toch wel die veiligheid te garanderen.”

Vaccinatie

Hoe lang de mondmaskerplicht op de schoolbanken van kracht blijft, is nog niet duidelijk. De Nederlandstalige scholieren in Brussel zullen nog zeker tot na de herfstvakantie moeten volhouden. “Ik wil geen valse hoop geven”, zegt Van Mulder daarover. Van Ranst sluit niet uit dat de mondmaskerplicht in Brussel nog het hele schooljaar van kracht blijft.

De vaccinatie kan een uitweg bieden, maar de vaccinatiecampagne verloopt erg moeizaam in de Brusselse scholen. De GGC vroeg deze week een extra inspanning aan de scholen. Volgens Van Mulder is er meer sensibilisering nodig. “In dialoog gaan vraagt inspanning en tijd. Je kan van jongeren niet verwachten dat ze hun mening zomaar snel herzien.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?