Uber-chauffeurs willen Brussel blokkeren 'tot taxiplan klaar is'

AM, EC
© BRUZZ
25/11/2021

De Uber-chauffeurs blokkeren deze donderdag de Wetstraat en enkele tunnels langs de Kleine Ring. Ze trekken ook naar het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Die moet volgens hen zo snel mogelijk met een oplossing komen, want het beloofde Brusselse taxiplan is nog altijd niet klaar.

Dat laten de chauffeurs weten aan BRUZZ tijdens hun actie in de Wetstraat. "Wij wachten al zeven jaar op een taxiplan in Brussel", zegt Uber-chauffeur Abdel Chakri. "Dat is ons voor het laatst beloofd in juli, maar nadien verzet naar oktober. Nu zijn we al eind november."

Zo'n taxiplan zou de aanwezigheid van het Uber-platform in de hoofdstad wettelijk regelen, maar de Brusselse regering is het nog altijd niet eens over de voorwaarden. Intussen is Uber gisteren/woensdag door het Hof van Beroep veroordeeld omdat de applicatie niet strookt met de huidige Brusselse taxiwetgeving. De zaak werd aangespannen door het Taxis Verts, dat dus gelijk kreeg van de rechter. Het gevolg is dat Uber en Heetch vanaf morgen/vrijdag om 18 uur stipt moeten stoppen in Brussel. Daardoor zitten meer dan 2.000 chauffeurs zonder werk.

"Gisteren was iedereen nog blij, vandaag zijn we allemaal teleurgesteld", zegt chauffeur Chakri. "Wij doen niemand kwaad, wij leveren goed werk. Wij zullen hier blijven tot we groen licht krijgen dat de applicaties weer mogen openen. We bewegen niet tot de minister (Rudi Vervoort, red.) het nieuwe taxiplan ondertekent."

Als het moet, zegt hij nog, blijven de chauffeurs dag en nacht actievoeren. (Lees verder onder de foto)

20211125_Uberprotest_Regentlaan_Kabinet Vervoort

| De Uber-chauffeurs voor het kabinet van minnister-president Rudi Vervoort (PS), waar ze zo snel mogelijk een taxiplan eisen.

Taxiplan

Deze donderdag wordt het taxiplan opnieuw besproken tijdens de ministerraad, maar het is nog niet duidelijk of er witte rook zal volgen. Minister-president Vervoort (PS) legde in september een nieuw voorstel op tafel waarin het statuut van platformchauffeurs, zoals Uber en Heetch, gelijkgesteld wordt aan dat van gewone taxichauffeurs.

Vandaag vallen de platformchauffeurs nog onder het statuut van de limousine-sector. Daarin zijn last minute-bestellingen via een smartphone vandaag onwettig, wat het arrest van het Brusselse Hof van gisteren verklaart. Het Hof baseert zich op wetgeving uit 1995.

Als de statuten van de chauffeurs in het nieuwe taxiplan gelijk worden getrokken, wil dat meteen zeggen dat er een numerus clausus komt voor het aantal platformchauffeurs in Brussel. Maar de regering is het nog niet eens over dat exacte maximumaantal.

Een Uber-chauffeur, die liever anoniem blijft, is aangedaan door het arrest van woensdag. (Lees verder onder de video)

Een Uber-chauffeur uit zijn teleurstelling aan BRUZZ. "Ik heb hier geen woorden voor."

“Meer dan 2.000 chauffeurs moeten hun gezin onderhouden, hun huur betalen en de kredieten voor hun wagen, net als alle andere chauffeurs. Maar wij zijn blijkbaar illegaal”, zegt de man. “De technologie gaat vooruit, maar wij blijven gewoon achteruitgaan. Dat is niet normaal. Ik heb er geen woorden voor.”

Een andere chauffeur, Jean-Paul Mbeni, is ook kwaad. “We moeten hierop reageren en dat gaan we ook doen. Wij hebben verplichtingen, wij moeten zoals iedereen onze belastingen betalen, maar onze dienstverlening wordt niet erkend door de Brusselse overheid.” (zie video hieronder)

Chauffeur Jean-Paul Mbeni staat mee te betogen voor het kabinet van Rudi Vervoort.

Omstreeks half 12 trokken de chauffeurs naar het Koningsplein, waar de ministerraad samenzit in het Huis van het Gewest (het BIP, red.).

Donderdagmiddag heeft Uber zelf een petitie verspreid onder zijn gebruikers, met de vraag om de taxihervorming snel door te voeren. Na een kwartier hadden al meer dan 2.000 mensen die petitie ondertekend. Uber zelf was deze hele donderdag nog niet bereikbaar voor commentaar.

20211125_Uberprotest_Koningsplein_BIP

| De Uber-chauffeurs trokken naar het Koningsplein, waar de regering donderdag samenzit om onder meer het taxiplan te bespreken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel, Economie, uber-protest, Uber, vervoort taxiplan, Uber taxiplan, taxiplan, Taxis Verts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni