Cafébaas Brasserie de l'Union na supportersclash: ‘Cafés sluiten is domme maatregel'

Kevin Van den Panhuyzen
28/09/2023

De aftrap van de Zwanzederby wordt vanavond pas gegeven, maar de gemoederen tussen de Union- en RWDM-supporters lopen nu al hoog op. Gisterenavond zag Bart Lemmens, cafébaas van Brasserie L’Union, hoe een groep relschoppers het Voorplein in Sint-Gillis kort en klein sloeg. “De cafés sluiten in Vorst is een hele domme maatregel. Die mannen hebben geen café nodig om te vechten.”

Woensdagavond zag Lemmens een groep gemaskerde mannen het plein oplopen. “In een mum van tijd hebben ze hier een ravage van jewelste aangericht. Alles wat zich in het midden van het plein bevond, hebben ze compleet afgebroken."

Veel tijd hadden de tientallen mannen niet nodig om schade aan te richten. Op beelden die op sociale media circuleren is te zien hoe ze met elkaar op de vuist gaan, terwijl de stoelen van de cafés door de lucht vliegen. "Na een minuut of drie waren ze alweer vertrokken. De politie kwam snel ter plaatse, maar toen ze arriveerden, was het alweer voorbij.”

Waar die “zogezegde supporters” vandaan komen, kan de cafébaas niet zeggen. “Ik loop hier nu zo’n 25 jaar rond, dus ik ken de supporters. Normaal gezien zijn het allemaal bon vivants, antifascisten, geweldloze mensen. Het blijft een mysterie waar deze mensen vandaan zijn gekomen.”

'Domme maatregel'

Lemmens veronderstelt dat de relschoppers naar Sint-Gillis zijn afgezakt omdat de cafés in Vorst gesloten waren. Hoewel de wedstrijd in Molenbeek gespeeld wordt, vrezen ze rond het Dudenpark namelijk ongewenst bezoek van RWDM-supporters. Daarom besloot burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) om alle horeca in de onmiddellijke omgeving van het Joseph Mariënstadion te sluiten. “Die cafés sluiten in Vorst is een hele domme maatregel”, zegt Lemmens daarover. “Het is een gemakkelijke maatregel, maar in principe hebben die mannen geen café nodig om te vechten.”

Wat hem vanavond te wachten staat, kan de cafébaas niet inschatten. “Ik hoop dat de relschoppers in Molenbeek blijven.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni