Gewelddadige supportersclash op Sint-Gillisvoorplein: 'Tornado van stoelen'

28/09/2023
Updated: 28/09/2023 12.09u

Op het Sint-Gillisvoorplein kwam het afgelopen nacht tot een gewelddadige confrontatie tussen verschillende supportersgroepen. Aanleiding is de Zwanzederby vanavond tussen RWDM en Union. Op beelden die via sociale media werden gedeeld, is te zien hoe een veertigtal mannen - waarvan verschillende gemaskerd - met elkaar op de vuist gaan terwijl de stoelen van de café's op het plein door de lucht vliegen.

“Een tornado van stoelen”, zo omschrijft burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette (PS) wat er woensdagavond rond 22 uur gebeurde in zijn gemeente. Op een Facebook-video van de Brasserie de l'Union is duidelijk te zien hoe tientallen in het zwart geklede mannen elkaar bekogelen met de metalen terrasmeubels en slaags raken.

“Het waren ultra’s van RWDM, maar ook andere clubs die duidelijk kwamen om te vechten met Union-fans", aldus de burgemeester. "Het is zo triestig. Voor mij heeft dit niets meer met voetbal te maken.”

De precieze impact van het incident is voorlopig nog moeilijk om in te schatten. Volgens La DH raakten al minstend drie mensen gewond, maar ook de materiële schade is groot.

De daders zullen dan ook hard worden aangepakt aldus de burgemeester. “Voorlopig werd nog niemand gearresteerd, maar op basis van de camerabeelden uit de straat en van omstaanders zullen zij geïdentificeerd worden. Wij zullen vervolgens niet kijken naar de voetbalwetgeving, maar eerder naar de strafrechtelijke wet: dit zal de daders duur komen te staan.”

Ook RWDM veroordeelt het geweld. "Wat er gisteren gebeurd is, heeft niets met voetbal te maken", zegt de woordvoerder van RWDM Damien Bytebier. "Wij wachten op meer details en weten niet welke supporters allemaal betrokken waren, maar we willen de ordediensten helpen om de relschoppers te identificeren en doen het nodige om problemen vanavond te vermijden.”

Thuisvak

Zo werd bij RWDM alvast gecontroleerd dat er geen Union-supporters terechtkomen in het thuisvak. “We hebben gecheckt dat er geen mensen perongeluk met een Union-abonnement op de verkeerde plek belanden", aldus Bytebier. "Wie echter vastbesloten is om een vals account aan te maken en zo keet te gaan schoppen, kunnen we moeilijk tegenhouden.”

De politiediensten van zone West maakt zich voorlopig weinig zorgen. “Dit is een match voor ons zoals elke match en onze diensten zijn erg goed voorbereid”, aldus woordvoerder François Ganseman. “We krijgen nog versterking van een andere zone, maar zullen ons zoals altijd rond het stadion op de achtergrond houden en slechts ingrijpen als nodig.”

Woensdag besloot Vorst-burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) ook op voorhand al om in haar gemeente alle horeca in de onmiddellijke omgeving van het Joseph Mariënstadion van Union te sluiten. "Uit een veiligheidsanalyse van de politie is gebleken dat de supporterscafés van Union donderdag mogelijk ongewenst bezoek kunnen krijgen van de Ultra’s van RWDM”, verklaarde ze daarbij. Op aanraden van de politie heb ik daarom dit besluit genomen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni