big city

JOUW VRAAG. Van waar komt de naam 'Zwarte Vijvers' in Molenbeek?

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 3 mei 2018

Het toponiem Zwarte Vijvers doet spontaan denken aan middeleeuwse jonkvrouwen die zich het leven benamen omdat ze niet met die ene bonkige boerenzoon mogen trouwen, maar het moesten stellen met de net-niet-bejaarde edelman. Maar zoals zo vaak in Brussel is de werkelijkheid stukken prozaïscher. 

Pierre Van Nieuwenhuysen, van wie een boek op stapel staat over Molenbeekse toponiemen, legt het uit: "Aan de Gentsesteenweg stond destijds een herberg die Zwaard van Aalst heette. In het wapen van de stad Aalst staat een zwaard en de Gentsesteenweg loopt naar Aalst. Naast de herberg lag ook een vijver. Maar de mensen begrepen het woord 'zwaard' verkeerd, ze dachten niet aan het wapen, maar aan de kleur zwart. Vandaar Zwarte Vijvers. Een mooi voorbeeld van volksetymologie. Zwarte Vijvers is een plaatsnaam gebleven."

metrostation zwarte vijvers etangs noir metro
© Photonews

Zwarte Vijvers is anno 2018 vooral bekend als metrostation. De openbare vervoersmaatschappij MIVB maakt wel meer gebruik van toponiemen. Pannenhuys is een ander mooi voorbeeld. "Op die plek stond destijds een huis met een pannendak in een tijd dat strooien daken de regel waren," zegt Van Nieuwenhuysen. 

Meer vindt u halverwege juni als het boek van Pierre Nieuwenhuysen gelanceerd wordt.

Volgende week: Waarom bevindt de homobuurt in Brussel zich precies aan de Kolenmarkt?

 

BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen. Alle info op bruzz.be/bigcity.

De Ronde: Sint-Jans-Molenbeek

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente MOLENBEEK.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?